Volledig scherm
Foto illustratie. © ANP

Overbetuwe sluit computersysteem uit angst voor cyberaanvallen

ELST - Ambtenaren van de gemeente Overbetuwe kunnen even niet vanuit huis werken. Uit angst voor cyberaanvallen is het systeem deels afgesloten.

Ambtenaren kunnen via het programma Citrix inloggen op de computersystemen van de gemeente. Omdat er een veiligheidslek in dat programma zit is het buiten gebruik gesteld. Overbetuwe hoopt dat komende maandag met een software-update op te lossen.

De gemeenten Arnhem, Renkum en Rheden gingen Overbetuwe al voor en sloten de eigen systemen ook voor extern gebruik. Overbetuwe koos voor sluiting op basis van een advies van de Informatie Beveiligings Dienst (IBD) en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).

Gevoelig voor aanvallen

Eind december vorig jaar bleek al dat Citrix gevoelig kan zijn voor aanvallen van buiten af. Externe partijen kunnen kan de systemen bevriezen en in ruil voor losgeld weer vrij geven. De Universiteit in Maastricht had daar recent mee te maken.

In december is er al wel een software-update uitgevoerd om mogelijke gaten in de beveiliging te dichten, maar die is volgens de IBD en het NCSC niet afdoende.

Voorzorgsmaatregel

Daarom is er nu voor gekozen om het extern benaderen van de gemeentelijke computersystemen helemaal uit te zetten. Ambtenaren kunnen alleen vanaf hun werkplek in het gemeentehuis, zwembad en gemeentewerf toegang krijgen.

Het gaat in Elst om een voorzorgsmaatregel. Er zijn voor zover bekend geen externe partijen in de computersystemen doorgedrongen. Als de maandag-update afdoende blijkt te werken worden de systemen weer opengezet. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe