Volledig scherm
foto ANP

Overbetuwe vindt twintig tijdelijke woningen even genoeg

OVERBETUWE - Er komen voorlopig niet meer dan de twintig aangekondigde semi-permanente woningen in Overbetuwe, die de doorstroom van vluchtelingen moet bevorderen. Het college van B en W legt het verzoek van het CDA om meer tijdelijke huizen te bouwen naast zich neer, omdat het aantal van twintig al een hele klus wordt.

Overbetuwe loopt flink achter met het huisvesten van statushoudende vluchtelingen. \

Achterstand
Om de achterstand weg te werken en boetes vanuit de rijksoverheid te vermijden, kondigde wethouder Jan van Baal begin oktober aan dat er twintig semi-permanente woningen worden gebouwd. Die blijven maximaal tien jaar staan en moeten vooral zorgen voor doorstroming. Zo kunnen er reguliere huurwoningen beschikbaar komen.

Lage doorstromingsgraad
Nog meer van die tijdelijke woningen ziet B en W niet zitten; ze zijn blij als ze de achterstanden in vluchtelingenhuisvesting kunnen inhalen. Daarbij wijst Overbetuwe op de lage doorstromingsgraad bij woningcorporaties. Landelijk komt jaarlijks 7,8 procent van de huurwoningen vrij na een verhuizing. In Overbetuwe komt alleen Woonstichting Valburg met 8,0 procent daarbij in de buurt. Woningstichting Heteren ziet jaarlijks 6,7 procent van de huurders verkassen en Vivare – dat in Elst de sociale woningbouw beheert – heeft een verhuispercentage van slechts 4,3 procent.

Betuwe