Volledig scherm
Burgemeester Toon van Asseldonk toonde zich al eerder zeer begaan met asielzoekers. Zo stond hij aan de wieg van de uitgave van een kookboek met recepten van voormalige asielzoekers die inmiddels in Overbetuwe wonen. © Marc Pluim

Overbetuwe wil ruimer kinderpardon en stop op uitzetting naar Afghanistan

ELST - Burgemeester Toon van Asseldonk van Overbetuwe gaat bij staatssecretaris Mark Harbers aandringen op een ruimer kinderpardon en het stopzetten van uitzettingen naar Afghanistan.

De gemeenteraad in Elst nam twee moties met die strekking aan en riep Van Asseldonk op de onderwerpen in Den Haag aan te kaarten. Alleen de VVD stemde tegen.

Hoewel er in Overbetuwe geen acute uitzettingen dreigen en het vooral een landelijk probleem is, dringt de raad na de uitzetting van twee minderjarige kinderen uit Culemborg en de aanstaande uitzetting van de Armeense kinderen Lili en Howick aan op een ruimer kinderpardon.

Ook meent de raad dat de uitzetting van afgewezen asielzoekers naar Afghanistan moet stoppen. De raad wijst op een memo van Buitenlandse zaken dat zelf Afghanistan is ‘zeer instabiel’ omschreef. De Taliban boekt daar terreinwinst en ook IS is in het land actief. Volgens de Overbetuwese politici voldoende reden om aan te dringen op het stoppen van uitzettingen.

Alleen VVD tegen

Alleen de VVD stemde tegen beide moties. De partij meent dat lokale politici niet in staat zijn om een gedegen oordeel te vormen over de veiligheid in dat land en meent dat die afweging in Den Haag moet worden gemaakt.

Ook een ruimer kinderpardon is volgens de Overbetuwse VVD een Haagse afweging. ,,Enkele jaren geleden is er ook een kinderpardon geweest, maar elke keer als je de grens verlegt, ontstaan er weer nieuwe schrijnende gevallen’’, zegt Peter de Waard namens de Overbetuwse VVD. 

Betuwe