Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Erik van 't Hullenaar

Overbetuwe zet licht op groen voor grotere veebedrijven

ELST - Veeboeren in Overbetuwe krijgen de mogelijkheid hun bedrijf uit te breiden. Ze moeten dan wel gelijktijdig investeren in meer dierenwelzijn of er voor zorgen dat hun nieuwe stallen goed passen in de omgeving.

Burgemeester en wethouders willen daarvoor zorgen door het Plussenbeleid van de provincie Gelderland in te voeren.

Dat beleid werd twee jaar geleden ingevoerd, en had als doel ervoor te zorgen dat intensieve veehouderijen kunnen uitbreiden. Het gaat vooral om kippen- en varkensboeren, maar ook geitenbedrijven kunnen eronder vallen. 

Uitbreidingen mogen ze alleen als ze wat extra's doen: voor de dieren of voor de omgeving. Dat kan betekenen dat ze extra geld om dieren meer ruimte in de stal te geven. Het kan ook betekenen dat ze extra bomen of struiken rondom een nieuwe stal planten. 

Niet allemaal tegelijk

Of ze moeten zorgen voor extra maatregelen om de uitstoot van vervuilende stoffen tegen te gaan, zodat het milieu minder vervuild wordt. Op die manier wil de provincie zowel de belangen van de boeren als van de omgeving en de natuur dienen.

In dat Gelderse plan is afgesproken dat niet alle gemeenten tegelijk dit Plussenbeleid hoeven in te voeren. pas op het moment dat er concrete plannen zijn, waarvoor het bestemmingsplan gewijzigd moet worden, is dat wel nodig. In Overbetuwe wil dit Gelderse beleid nu invoeren omdat drie boeren zich hebben gemeld met uitbreidingsplannen. 

De gemeente wil daaraan meewerken en wil daarom nu het Plussenbeleid invoeren. De gemeente wil daarbij iets strenger zijn dan de provincie en het bij elke aanvraag voor vergroting gebruiken. 

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe