Volledig scherm
© Erna Lammers

Overbetuwenaar betaalde jarenlang te veel rioolbelasting

ELST - De gemeente Overbetuwe heeft te veel geld aan zijn inwoners gevraagd voor het rioolonderhoud. Het gerechtshof in Arnhem heeft bezwaarmaker Ton de Roos uit Elst in het gelijk gesteld.

De Roos maakte bezwaar tegen de hoogte van het bedrag. Hij vindt dat de gemeente de werkelijke kosten voor rioolonderhoud over vele jaren slecht heeft ingeschat en er miljoenen te veel zijn opgehaald. De gemeenteraad hevelde eind 2012 ongeveer 7 miljoen euro over vanuit het rioolpotje naar de algemene reserves. Volgens de Elstenaar zat het rioolpotje dus onnodig overvol en is er op die manier illegaal geld weggesluisd.

Reserves
De Arnhemse rechtbank was het in november 2014 niet met de Elstenaar eens, maar in hoger beroep het gerechtshof dus wel. Het hof meent dat Overbetuwe al jaren zag aankomen dat - door gunstige aanbestedingen - er veel meer geld in het rioolpotje kwam dan dat er weer uitgehaald werd. Het meent tevens dat het grote overschot niet naar de algemene reserves had mogen worden overgeheveld.

Chic
De rioolheffing van De Roos is nu vernietigd. Hij krijgt het belastingbedrag van 184 euro over 2013 terug. "Als de gemeente echt chic zou zijn, krijgen alle 23.000 Overbetuwse huishoudens de rioolheffing over 2013 terug, maar ik vrees dat de gemeente dát niet van plan is, aldus De Roos. "Dat zou zo'n 4 miljoen euro kosten."

Verrassend
Overbetuws wethouder Wijnte Hol van Financiën spreekt van een verrassende uitspraak en zegt dat de rioolzaken nu goed op orde zijn. Aan het terugbetalen van de heffing over 2013 aan alle Overbetuwse huishoudens denkt hij niet. "Wat schieten we daar mee op? Dat kost heel veel geld, dat dus later via de rioolheffing of de ozb weer bij de burgers moet worden teruggehaald."

Betuwe