Volledig scherm
Het streekfestival in Park Bredelaar trok dit weekend veel bezoekers. © Rolf Hensel

‘Park wordt steeds meer zorglocatie’

ELST - Aan het jaarlijkse streekfestival in Park Bredelaar bij Elst is een muziekcomponent toegevoegd. Het festival duurt nu twee dagen en het publiek geniet ervan.

Hij verwacht een streekmarkt aan te treffen, maar daar is hij een dag te vroeg voor. René Smeenk uit Elst maalt er deze zonnige zaterdagavond allerminst om. Hij heeft het naar de zin en geniet van alle muzikanten die op het podium verschijnen. Park Bredelaar heeft er twee dagen voor uit getrokken om zich aan een breed publiek te presenteren. Daar heeft René Smeenk waardering voor. Al mist hij wel een informatiekraam over de organisaties die bij Park Bredelaar betrokken zijn. Dan was hij meer te weten gekomen over zorgorganisatie Philadelphia waarvan de cliënten zich op deze locatie helemaal in hun element voelen.

Dat onderstreept Antoin Buiting, beheerder van De Bredelaar. Hij ziet dat het park steeds meer een zorg- en welzijnslocatie wordt waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt emplooi vinden. “De komst van Philadelphia heeft dat streven een impuls gegeven. Deze locatie heeft iets van een helende werking. Het is voor deze groep een rustgevende omgeving. Het is fantastisch dat ze hier kunnen werken.”

Het gaat om vijftien cliënten van de zorgorganisatie. Daarnaast is een groeiende groep vrijwilligers in Park Bredelaar te vinden. Het zijn er nu al veertig. Ook Carla Hofman van Philadelphia is tevreden over de stappen die de afgelopen tijd zijn gezet. Cliënten geven aan dat het werk prettig is. De samenwerking met vrijwilligers loopt goed.

Zo heeft Joop Jacobs echt zijn draai gevonden. Zijn bevlogenheid kent geen grenzen. Hij neemt iedereen mee naar de groenten- en fruittuin, zijn afdeling. “We telen veel. En alles biologisch, hé. Ik doe het klein fruit. Denk aan rode bessen, frambozen en aardbeien. Elke donderdag ben ik hier om zes uur ’s morgens en dat bevalt me prima.”

Intussen vermaken Laurens en Antoinette Nobel uit Elst zich opperbest. Ze luisteren naar muzikanten en koren. “De sfeer is gezellig. Alles is goed voor elkaar met een hapje en een drankje. Deze opzet is voor herhaling vatbaar.”

Theo Cuijk uit Wijchen sluit zich daarbij aan. “Er heerst een ongedwongen sfeer. Dat is prettig. We zijn helemaal rondgelopen en hebben ook Joop ontmoet. Die heeft enthousiast verteld over de producten die hier verbouwd worden en wat zijn taak daarbij is.”

Voor de muzikale invulling van het festival tekent Popkoor Akkoord. “Ons koor bestaat 40 jaar en we zochten naar een mooie locatie om dat te vieren. We werden meteen verliefd op deze plek. Die heeft een festivalachtige sfeer”, zegt Kim van den Dam van het koor. Dat de keuze goed is, blijkt wel uit de enthousiaste reacties van het publiek.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe