Volledig scherm
De spelers van Excelsior Zetten vieren feest na de 2-4 overwinning op Quick 1888. © Gerard Burgers

Pepijn Mantel met drie doelpunten de grote man bij Excelsior Zetten

OOSTERHOUT - In een rechtstreeks duel voor een plek in de derde klasse A van het zaterdagvoetbal tussen Quick 1888 uit Nijmegen en Excelsior Zetten, is de Betuwse club zaterdagmiddag als duidelijke overwinnaar (2-4) van het veld gestapt. De wedstrijd in Oosterhout was tumultueus, met onder meer twee rode kaarten en een hattrick voor Zettenaar Pepijn Mantel.

Het was vooraf al een beladen finale. Excelsior was als nummer 11 van de klasse zaterdag 3A tot nacompetitie voor lijfsbehoud veroordeeld en liep al op het tandvlees. Door een nipte zege vorige week op Woezik (2-1) kreeg het zaterdag dé kans op klassebehoud. Quick werd tweede in 4A en haalde de finale door een moeizame 3-2 winst op GVC.

Hard

Dan speelden ook nog eens de onvriendelijkheden van het vorige seizoen tussen beide ploegen mee, met zelfs een vechtpartij en een staking. Zover kwam het zaterdagmiddag niet, maar hard was het wel op het veld van OSC. Zowel de Nijmegenaren (in de vertrouwde rood-zwart gestreepte shirts) als de Zettenaren (normaliter dezelfde outfit, nu in het wit) gingen er fel in. Van goed voetbal was meestal geen sprake. Maar er ontspon zich een strijd die constant spanning opleverde.

Volledig scherm
Vreugde bij Excelsior Zetten nadat Max Lemmens voor 2-4 heeft gezorgd. De aanvoerder van Quick 1888 baalt. © Gerard Burgers

Excelsior kwam op voorsprong via Pepijn Mantel (0-1) en Quick maakte via Giovanni van Landeghem snel gelijk. Vlak voor rust maakte Mantel uit een slimme vrije trap de 1-2. Na precies een uur verdiende Mantel een penalty en kreeg Quick-goalie Roy Kosman rood. ‘Hooguit geel’, riepen alle Nijmegenaren. Maar zelfs na overleg met zijn assistent bleef arbiter Willems bij zijn beslissing.

Tweede gele kaart

De tien van Quick hielden hoop omdat Ali Saleh de pingel over schoot en kregen zelfs kansen op de gelijkmaker, maar Excelsior-goalie Roy Cornelissen was attent. Hij zag vervolgens gebeuren dat Mantel aan de overkant zijn derde erin schoot: 1-3. Het werd nog even spannend nadat de bal uit een vrije trap van Van Landeghem langs Cornelissen zwabberde. Tussentijds kreeg Saleh zijn tweede geel en was het dus tien tegen tien. Max Lemmens maakte in de blessuretijd een eind aan alle Zettense onzekerheid door 2-4 te scoren.

Waardoor het al vaak door de Excelsior-fans gescandeerde ‘Wij zijn Zetten, wij zijn de beste’ kon worden aangeheven en als waarheid kon worden bestempeld. Voor deze middag in ieder geval. Nog een jaar derde klasse; de Zettenaren vierden het als een kampioenschap.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe