Volledig scherm
Jonge mantelzorgers werden woensdag in Park Lingezegen getrakteerd op een ontspanningsdag. © Erik van 't Hullenaar

Pleidooi voor netwerk rond kinderen die ook mantelzorger zijn in Overbetuwe

ELST - In Park Lingezegen in Elst werden woensdag jonge mantelzorgers met een spel- en ontspanningsdag in het zonnetje gezet. Een cadeautje van Mantelzorg Overbetuwe.  

,,Wij hebben 65 van die jonge mantelzorgers in beeld, terwijl het er honderden moeten zijn. Uit schaamte of omdat ze niet beseffen dat ze mantelzorger zijn, melden ze zich niet.

Via huisartsen, scholen en opvoedingsbureaus proberen wij hen te bereiken”, zegt Marijke Arends, mantelzorgcoördinator bij Mantelzorg Overbetuwe, een onderdeel van welzijnsorganisatie Forte Welzijn.

Het opzetten van kleine mantelzorgnetwerken, van zes tot acht personen, is een van de acties waarmee Mantelzorg Overbetuwe bezig is. Familieleden, vrienden en buren maken een rooster waarbinnen ze taken verdelen. Zodat de zieke of oudere verzekerd is van goede ondersteuning als de vaste mantelzorger ter ontspanning naar bijvoorbeeld een sport- of dansavond gaat. 

Een op de vier leerlingen

Volledig scherm
Hoelahoepen tijdens de ontspanningsdag voor jonge mantelzorgers. © Erik van 't Hullenaar

,,Het is goed als je daar onderling vaste afspraken over maakt. Wij hebben nu een aantal netwerken opgezet en het werkt goed. Mocht iemand niet kunnen, dan zorgt hij of zij zelf voor vervanging.
Zodat de mantelzorger even ontlast wordt en iets voor zichzelf kan doen. Dat is uitermate belangrijk”, zegt Arends.

Om te voorkomen dat mantelzorgers overbelast raken en uiteindelijk zelf zorg nodig hebben, probeert Mantelzorg Overbetuwe met zoveel mogelijk mantelzorger in de gemeente in contact te komen.

Zowel met jonge als met volwassen mantelzorgers. Veruit de meeste mantelzorgers melden zich niet. Dat geldt volgens Arends in het bijzonder voor kinderen en jongeren. Volgens haar verricht een op de vier leerlingen mantelzorgtaken. 

Eigen mantelzorgnetwerk voor kinderen

Ook voor jonge mantelzorgers zou een eigen mantelzorgnetwerk een uitkomst kunnen zijn. Arends: ,,Scholieren die na schooltijd naar huis gaan om zorgtaken op zich te nemen voor ouders of broertje of zusje krijgen niet de kans kind te zijn.

Ze gaan niet met leeftijdgenoten voetballen, omdat ze de huishouding moeten doen of moeten helpen bij het koken. Zij vinden dat al heel normaal, maar dat is het natuurlijk niet.”

Volgens Arends zouden familieleden, vrienden of buren een rooster kunnen maken, zodat het kind na school twee uur voor zichzelf heeft. ,,Lukt dat niet dan moet je misschien eens kijken naar professionele inzet in de vorm van huishoudelijke hulpen.”

Aandacht voor psychische druk bij kinderen

Ook moet er aandacht komen voor de psychische druk waaraan kinderen worden blootgesteld als een ouder ziek of verslaafd is. ,,Het kind kan zich bijvoorbeeld niet concentreren op school, omdat het de hele tijd aan zijn moeder moet denken die die ochtend een te hoge bloeddruk had.” 

Mantelzorg Overbetuwe hoopt met jonge en volwassen mantelzorgers in contact te komen. Door scholen, huisartsen en werkgevers aan te schrijven. Maar ook door activiteiten te organiseren. Zo is er vanavond een pizza-avond voor kinderen vanaf de brugklas.

Voor volwassenen staat er op 11 november een verwenmiddag op het programma en treedt ’s avonds zanger en entertainer Dick van Altena op. Dat gebeurt in cultureel centrum De Wieken in Elst. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe