Volledig scherm
De herdenking in Driel in september 2018 werd bijgewoond door drie nog levende veteranen. Dit jaar wordt daar minimaal één veteraan verwacht. Hij zal er voor het eerst bij zijn. Het aantal nabestaanden van de Poolse parachutisten dat naar het herdenkingsweekend in Driel komt, ligt hoger dan normaal. © Marc Pluim

Polenherdenking in Driel gaat in lustrumjaar de breedte in

DRIEL - Niet alleen de Poolse landingen rondom Driel, maar ook de Poolse inzet op andere fronten in de oorlog krijgen dit jaar aandacht. Driel gaat de breedte in bij de viering van 75 jaar Market Garden.

De plechtige herdenking op het Polenplein in hartje Driel is en blijft het ankerpunt van de jaarlijkse herdenking van de Slag om Arnhem. Dat neemt niet weg dat de vier dagen durende herdenking in Driel breder van opzet is dan ooit.

Vijftien doeken

In het dorp verschijnen deze week vijftien grote doeken over de Poolse oorlogsgeschiedenis. Doeken die vanaf 19 september ook een centrale plek krijgen op het evenemententerrein aan de oever van de Nederrijn.

 ,,Natuurlijk blijft de herdenking voor de para’s van Generaal Sosabowski het belangrijkste onderdeel van ons programma. Maar we willen ook stil staan bij de wat bredere Poolse oorlogsgeschiedenis”, zegt Arno Baltussen van de Stichting Driel Polen. ,,We staan stil bij de strijd in Polen zelf, maar bijvoorbeeld ook bij de Poolse vliegers die boven het IJsselmeer zijn gesneuveld.”

Bijzonder is ook de in bruikleen gekregen expositie over Generaal Sosabowski. ,,Het Poolse Legermuseum werkt daar aan mee. Het gaat om persoonlijke bezittingen van de generaal. Zijn horloge, brieven en andere bijzonderheden”, zegt Baltussen.

Museumexpositie in kerk

De expositie is ingericht in het Informatiecentrum in Driel in de Rooms-Katholieke kerk. De expositie is te bezoeken van donderdag 19 september tot en met zondag 22 september tussen 09.00 en 18.00 uur. 

,,Een museumexpositie in Driel had best wat voeten in de aarde, vooral omdat wij als het om musea gaat geen ervaring hebben. Maar met hulp van derden en een beveiligingsbedrijf is het toch gelukt. Daar zijn we heel blij mee”, zegt Baltussen.

Koren en re-enactment

Aan de Rijn (zie kaartje) is van donderdag 19 tot en met zondag 22 september een evenemententerrein ingericht. Daar zijn permanent mensen van een re-enactmentgroep aanwezig. Donderdag (19.30 uur) geven de koren Agricola en Promiky Krakowa daar een concert. Op zaterdag en zondag (13.00 uur) worden er droppings van para's gehouden.

Volledig scherm
Het evenemententerrein in de uiterwaarden naast het Drielse Veer. © Gemeente Overbetuwe

Voor het complete programma in Driel zie Driel-Polen.nl.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe