Volledig scherm
Dieven maken geen gebruik van een legale en veilige Tikkie-App (afbeelding) maar van een door hen zelf gebouwde app die hen in staat stelt bankrekeningen van gebruikers te plunderen. © dG

Politie waarschuwt tegen nep Tikkie-App

ELST - Op het politiebureau in Elst is door verschillende inwoners van Lingewaard en Overbetuwe aangifte gedaan van diefstal. Daarbij is gebruikt gemaakt van een zogeheten Tikkie-App.

De politie kan niet aangeven om hoeveel aangiftes het gaat en hoeveel geld er is gestolen. Omdat er wel inzicht is in de werkwijze van de dieven komt het bureau in Elst wel met een waarschuwing. Die dieven bieden via Marktplaats voorwerpen te koop aan, vaak tegen hele lage prijzen. Mensen die toehappen wordt gevraagd om via een Tikkie-App één eurocent aan de 'verkopers’ over  te maken. Ze zeggen dat dit nodig is om administratieve redenen. Omdat het maar om één cent gaat doen veel slachtoffers dat ook.  Daarbij gaat het niet om een legale en veilige app van een bank of internetdienst, maar om een app die door de dieven zelf is ontwikkeld. De gegevens die via deze app worden verstuurd, stelt hen vervolgens in staat om toegang te krijgen tot de bankrekening van de slachtoffers en daar geld van op te nemen.  

Deze nieuwe manier van diefstal beperkt zich uiteraard niet tot Lingewaard en Overbetuwe, maar komt in het hele land voor. Omdat er door inwoners van beide gemeenten relatief veel aangiftes werden gedaan op het bureau in Elst waarschuwt de politie nu wel voor deze vorm van diefstal. Het advies luidt dan ook de door de verkopers op Marktplaats aangeboden app niet te downloaden en te gebruiken.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe