Pool danste in Ajax-shirt op auto in Zetten: ‘Ik deed wat hooligans altijd doen’

ZETTEN/ ARNHEM „Ik gedroeg me als een gewone hooligan!” Dat was het excuus van een 29-jarige Pool, die gekleed in een Ajax-shirt op 8 juni jongstleden bovenop een auto in Zetten - waar een grote populatie Poolse arbeiders zetelt - stond te dansen. 

Even later gooide hij samen met een maat een geparkeerde motor omver. Hij verzette zich daarna hevig tegen zijn arrestatie en beledigde daarbij de vrouwelijke agent met ‘kurwa’ - Pools voor ‘hoer’ - en de mannelijke agent met ‘ACAB’: all cops are bastards. 

Al met al goed voor een boete van 1.000 euro en twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf, oordeelt de Arnhemse politierechter. „Helemáál geen ‘gewoon’ gedrag”, vond ook de officier van justitie, die aan een combinatie veel bier en baldadigheid dacht. 

Ziekenhuis

Volledig scherm
Ajax-tenue, foto ter illustratie. © BSR Agency

Op camerabeelden had de rechter gezien hoe de man zijn voetafdrukken in het plaatwerk van een Peugeot in Margrietstraat achterliet. Toen hij lucht kreeg van de politie, rende hij naar de Hoofdstraat maar de achtervolgende agenten pakten hem toch. Zijn maat wist te ontkomen.

Voor het omvergooien van de motor moest ze vrijspraak eisen omdat er alleen olie was gelekt en de tweewieler geen schade opliep.

Na zijn aanhouding werd de man onwel en moest hij naar het ziekenhuis. Inmiddels is hij terug in Polen om te trouwen, reden waarom hij tijdens de zitting afwezig was.

Bij het politieverhoor meldde hij zich niet op de camerabeelden te herkennen. Verder zou hij ‘Kurwa’ als vloek en niet als belediging hebben geroepen omdat de handboeien te strak werden aangetrokken. Van ‘ACAB’ kende hij naar eigen zeggen niet de betekenis.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe