Volledig scherm
Het voet- en fietsveer tussen Heteren en Renkum trok afgelopen jaar een recordaantal gebruikers. © Erik van 't Hullenaar

Prachtjaar voor fietspontje Heteren-Renkum

HETEREN/DODEWAARD/SLIJK-EWIJK - De drie fiets- en voetveertjes in de regio hebben een uitstekend vaarseizoen achter de rug. Vooral voor het pontje Heteren-Renkum was het een topjaar. 

Het vierde jaar dat het Heterense fietspontje in de vaart is, leverde 13.091 klanten op. Dat zijn er maar liefst bijna 4.000 meer dan de 9.411 van vorig jaar. ,,Vermoedelijk te danken aan extra promotie. Onze vrijwilligers hebben tot Arnhem aan toe folders neergelegd bij hotels en recreatiebedrijven", zegt Ellen van der Burg, coördinator pontjes bij recreatiebedrijf Uiterwaarde dat de fiets- en voetveren exploiteert.

Niet dat 2018 overal als recordjaar de boeken ingaat: door de extreem lage waterstand konden de beide Waalpontjes bijna de helft van de tijd niet varen. Tussen Beuningen en Slijk-Ewijk en tussen Druten en Dodewaard waren de veren vanaf de eerste week augustus uit de vaart; een stremming van officieel 51 dagen. Toch lieten ook deze twee pontjes prima cijfers zien. ,,Zonder die stremmingen hadden ze waarschijnlijk wel weer records gebroken”, vermoedt Van der Burg.

De vaardienst tussen Beuningen en Slijk-Ewijk leverde dit jaar 14.176 klanten op, tegen 19.500 vorig jaar. Van die 14.176 waren er ongeveer 3.000 ‘onderdeel‘ van het Theater Over & Weer, dat ‘s zomers op beide oevers te beleven is. Het pontje Druten-Dodewaard trok tot 5 augustus 12.606 recreanten, waar dat er vorig jaar 19.000 waren.

Uiterwaarde blijft onderwijl uitkijken naar nieuwe schippers, die een groot-vaarbewijs of Rijnpatent hebben. Dat is nodig om pontjes op de Waal te mogen varen. Voor de Maas-, Rijn- en Lekpontjes - waar kapiteins aan minder strikte certificering hoeven te voldoen - zijn genoeg schippers. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe