Prins Charles te gast in Driel, maar drie veteranen vormen het middelpunt

update | videoDRIEL - Het waren de helden van de middag. Veteraan Kubinski, Staszkiewicz en Cisek. De drie nog levende Poolse veteranen die onderdeel waren van de Slag om Arnhem. Cisek was zelfs voor het eerst weer terug in Driel, na zijn sprong in het ongewisse in 1944. In aanwezigheid van de Britse kroonprins Charles waren zij een minuut stil, legden een krans en luisterden naar muziek en toespraken.

Niet vaak was er zo’n hoog bezoek bij de herdenking van de Poolse bijdrage aan de Slag om Arnhem. Prins Charles. Hij bezocht de volledige herdenking in Driel, legde als eerste een krans en bezocht nadien een tentoonstelling in de Drielse kerk. In de tentoonstelling zijn voorwerpen uit het Pools militaire museum uit Warschau te zien. Het betreft voorwerpen van de Poolse militairen die destijds in Driel landden, zoals het uniform van Generaal-majoor Stanislav Sosabowski.

De Britse kroonprins Charles heeft zaterdag in Driel een krans gelegd voor de Poolse militairen die sneuvelden tijdens de Slag om Arnhem in 1944. Dat is bijzonder, omdat de Britten de Polen meer dan 50 jaar lang de schuld gaven van het mislukken van de belangrijke slag.
Volledig scherm
De Britse kroonprins Charles heeft zaterdag in Driel een krans gelegd voor de Poolse militairen die sneuvelden tijdens de Slag om Arnhem in 1944. Dat is bijzonder, omdat de Britten de Polen meer dan 50 jaar lang de schuld gaven van het mislukken van de belangrijke slag. © ANP

Groot applaus

Desondanks was niet Charles het middelpunt van de herdenking in Driel, maar de drie Poolse veteranen. Zij ontvingen groot applaus bij aankomst en na het leggen van een krans. ,,Wat bijzonder om in jullie ogen te kijken”, zei burgemeester Patricia Hoytink-Roubos van de gemeente Overbetuwe. ,,De ogen die ook de verschrikkingen zagen in 1944.”

Ook minister Ank Bijleveld van Defensie roemde de moedige en plichtsgetrouwe Polen. ,,Jullie eigen landgenoten kwamen om in 1939, toen Duitsland Polen aanviel. Jullie wilden jullie landgenoten een eer bewijzen door deel te nemen aan de bevrijding van Europa. In plaats daarvan moesten jullie meedoen aan de operatie Market Garden. Jullie deden wat jullie werd opgedragen, voor onze vrijheid.”

Willems-Orde

Pas in 2006 werden de Poolse veteranen geridderd met de Militaire Willems-Orde. ,,Eindelijk omhelsden onze leeuw en uw adelaar elkaar”, sprak Bijleveld.

Het Poolse volkslied klonk uit volle borst. De aanwezige Nederlanders en Britten mompelden hun eigen volkslied erachteraan. ‘Bedankt dat jullie dit met ons nog blijven herdenken’, sloot de Poolse onderminister van Defensie af. ,,Het versterkt onze band als naties.”

Een veteraan bij de herdenking van Operation Market Garden.
Volledig scherm
Een veteraan bij de herdenking van Operation Market Garden. © ANP
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe