Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

ProRail dreigt: 'Boete voor iedereen die met één blote teen een spoorbrug op stapt'

ARNHEM - Met name jonge zwemmers die spoorbruggen gebruiken als duikplank, moeten rekening houden met een verhoogde pakkans. Spoorbeheerder ProRail meldt vandaag dat er extra controles zijn in het hele land op deze 'levensgevaarlijke' bezigheid. Wie van een spoorbrug springt en wordt gesnapt, moet rekening houden met een boete van tenminste 140 euro.

,,ProRail surveilleert extra rond deze geliefde ‘duikplaatsen’ en bekeurt iedereen die ook maar met één blote teen een spoorbrug opstapt'', aldus een bericht op de site van de spoorbeheerder.

Een woordvoerder van ProRail wil desgevraagd niet ingaan op specifieke plekken waar de waaghalzen relatief vaak opduiken. ,,Exacte locaties kan ik je helaas niet geven, omdat dit effect kan hebben op de pakkans’’, aldus de woordvoerder. ,,Het is namelijk erg lastig om de spoorbrugspringers te beboeten. Na enkele sprongen verdwijnen ze vaak direct, omdat ze weten dat ze illegaal bezig zijn.’’

Fataal

Personen die zich dichtbij het spoor wagen, zijn een grote bron van ergernis voor de spoorbeheerder. Naast het gevaar waarin ze zich begeven, zorgen ze ook voor bijna 30 procent van alle treinvertragingen.

Controleurs gaan meestal ter plaatse na meldingen van machinisten. ,,De meldkamer bepaalt vervolgens of het treinverkeer langzamer moet rijden, of zelfs moet worden stilgelegd.’’ 

Hij kan niet aangeven hoeveel boetes er recent zijn uitgeschreven voor dit vergrijp. ,,De boetes die we uitdelen vallen namelijk onder ‘spoorlopers’. We hebben wel een grote toename van meldingen dat mensen langs het spoor, en dus ook op bruggen lopen.’’

Spoorlopen kan een fatale afloop hebben. Zo overleden in de zomer van vorig jaar twee jongens nadat ze op het spoor bij Elst waren gegrepen door een trein. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe