Pruimenteler Wim (23) is dolgelukkig tussen zijn 11.000 bomen

VIDEOOOSTERHOUT - Wim Bunt is pas 23 jaar, maar behoort met zijn 11.000 vers geplante bomen tot een van de grootste pruimentelers van Nederland. Zijn velden in Bemmel en Oosterhout zijn bovendien hartstikke duurzaam. 

Stralend loopt Wim door zijn Oosterhoutse veld met ruim 3.000 vers geplante pruimenbomen. Op een groter perceel in Bemmel heeft hij nog eens 8.000 bomen uit de grond getrokken, waardoor hij in een klap tot de vijf grootste pruimentelers van Nederland hoort. Hij is in zijn element in de Betuwse modder.

Teler in hart en nieren

Quote

De bevolking groeit en de vraag naar pruimen is groot

Wim Bunt

Het stond in de sterren geschreven dat de jongen uit Slijk-Ewijk teler zou worden. „Mijn overgrootvader begon er in 1926 mee in de Betuwe en mijn vader Frederik gaf het vak door aan mij. Ik begon in 2015 als zzp’er bij anderen, met in mijn achterhoofd altijd het doel om zelfstandig teler te worden. Hier ligt mijn hart.”

Met de 11.000 pruimenbomen mag Wim dan groot zijn, de passie voor verantwoord boeren is veel groter. Specialisatie, schaalvergroting en duurzaamheid zijn enkele woorden die boeren dagelijks horen. Daar speelt Wim op in.

Dankzij bodemanalyses weet hij precies waar wel of geen magnesium en kalium in de mest moet worden verwerkt. ,,Vroeger deed je een uren over een boom snoeien en had je bijvoorbeeld aan 6 kilo per boom genoeg”, weet hij. ,,Op hetzelfde stukje grond moet ik nu 10 kilo zien te krijgen. De bevolking groeit en de vraag naar pruimen is groot.” 

Bezoekers zijn welkom

Quote

Als God beslist dat er een hagelbui over mijn veld trekt, kan alles anders lopen

Wim Bunt

Best gek dus, dat pruimen nog massaal worden geïmporteerd. Daarom kweekte Wim twee jaar geleden samen met zijn vader de duizenden bomen die nu zijn geplant. ,,Zoveel bomen waren er niet te koop, dus moesten we het zelf maar doen.” Met behulp van Poolse hulpkrachten (‘zonder gastarbeiders geen fruit') staan de bomen nu op zijn eigen gekochte grond. 

Bezoekers zijn daar altijd welkom volgens, geheel in lijn van wat Bunt leerde tijdens zijn opleiding in Geldermalsen: maatschappelijk verantwoord telen. Hij ziet graag dat de boer en maatschappij dichterbij bij elkaar komen en wederzijds begrip voor elkaar hebben. 

CO2-positief

Volledig scherm
Wim Bunt op zijn veld in Bemmel. © VidiPhoto

Wim rekent uit dat zijn pruimenvelden 220 ton CO2 uit de lucht halen. „CO2-positief dus en dat wordt de komende jaren alleen maar meer. Die winst is voor de inwoners van de regio Arnhem-Nijmegen.”

Nog meer duurzaamheid: Wim wijst op konijnenkeutels en knaagsporen. ,,Hier ontstaat een eigen ecosysteem met muizen en buizerds. Je staat hier midden in de natuur. Mooi toch?” Op en top duurzaam, met oog voor de samenleving. Wim raakt er niet over uitgepraat.

Heeft hij tijd voor hobby’s? Wim schiet in de lach. ,,Eten en slapen, dat doe ik ernaast. Ik zit wel bij de vrijwillige brandweer in Valburg. Mijn werk hoort bij mij, ook als ik een relatie zou krijgen. Sinds een jaar woon ik op mezelf in Slijk-Ewijk, tegenover het bedrijf van mijn vader. Fijn, want dan kan ik nog aanschuiven voor het avondeten van mijn moeder.”

De christelijke Wim werkt zes dagen per week, behalve op zondag. ,,Dat is belangrijk voor me, want zonder die rustdag trek je het harde werk echt niet.” In 2020 wordt de eerste oogst verwacht, maar hij weet ook dat een boer niet alles zelf in de hand heeft. ,,Als God beslist dat er een hagelbui over mijn veld trekt, kan alles anders lopen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe