Volledig scherm
De aankoop van grond voor een park in Westeraam was voor D66 en GBO reden om het grondbeleid van de gemeente Overbetuwe opnieuw te willen bespreken. © M Kuster

Raad in Overbetuwe wil discussie over grondaankopen in Elst en Valburg

ELST - D66 en Gemeentebelangen Overbetuwe willen een discussie over het grondbeleid van de gemeente Overbetuwe. Beide partijen maken zich zorgen over het toenemende aantal grondaankopen door de gemeente.

Het heeft gemeenten in het hele land honderden miljoenen gekost. Het aankopen van grond met de bedoeling die later met winst door te verkopen voor het bouwen van woningen of bedrijventerreinen. Strategisch of actief grondbeleid heet dat in bestuurlijke kringen. In deze regio  zijn Grave, Zevenaar en Apeldoorn voorbeelden. Daar werd gemeentelijke grond uiteindelijk met verlies van de hand gedaan om bouwprojecten toch van de grond te krijgen.  Met miljoenenverliezen voor de gemeentekas.

Overbetuwe wil niet in die kuil vallen en besloot jaren geleden al om geen actief grondbeleid te voeren en met bouwgrond te speculeren. Toch  neemt het aantal grondaankopen toe. Eind vorig jaar ging het om grond in Driel en vorige maand om de aankoop van grond in de wijk Westeraam in Elst. Voor komende maand staat de aankoop van grond voor de Danenberg tussen Oosterhout en Valburg op de agenda. 

Aantal aankopen neemt toe

Voor D66 en GBO reden om het grondbeleid opnieuw in de raad  ter discussie te stellen. ,,Wij zien het aantal aankopen toenemen, terwijl we als gemeente geen actief grondbeleid zouden voeren", stelt Arie van Noordwijk namens D66. ,,Wij zouden daar in de raad graag over praten, want we zien ook wel dat sommige aankopen nodig zijn. Maar dan willen we het wel over de kaders hebben waarbinnen dat kan.” 

Geen actief grondbeleid

Wethouder Brigitte Faber heeft de portefeuille grondbeleid van haar voorganger Jan van Baal overgenomen en daarmee ook zijn toezegging om daar binnenkort met de raad over te praten. ,,Maar Overbetuwe voerde en voert geen actief grondbeleid. Dit zijn gelegenheidsaankopen waar bovendien concrete plannen voor liggen. In Driel gaat het om woningbouw en bij de aankopen in Westeraam en de Danenberg gaat het om concrete plannen voor de aanleg van parken. Op verzoek van omwonenden waar ook toezeggingen aan zijn gedaan om landschappelijke elementen in hun woonomgeving te realiseren. Dit zijn dus geen aankopen om met grond te gaan speculeren.”

Dat neemt niet weg dat ook Faber open staat voor een discussie met de raad. ,,We werken al met heldere afspraken, die in 2018 zijn vastgelegd. Als daar nu misverstanden over bestaan, kan het nooit kwaad die nog eens onderling te bespreken.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe