Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Rechter hakt knoop door in burentwist: hek staat illegaal in Lentse achtertuin

ARNHEM/ LENT - Binnen veertien dagen moeten een echtpaar uit Lent een hekwerk uit de tuin van hun buurvrouw Liesbeth verwijderen. De Arnhemse kortgedingrechter heeft de vrouw op alle fronten gelijk gegeven. 

Weigeren haar buren dit vonnis uit te voeren, dan moeten ze 500 euro betalen voor elke dag dat het hek daar blijft staan. Dat bedrag mag van de rechter oplopen tot maximaal 25000 euro.

In 2017 kocht Liesbeth een stuk grond van de gemeente Nijmegen als onderdeel van het Waalsprongproject ‘Plant je vlag’ in Lent. Ze gaf een aannemer opdracht daar haar droomhuis te bouwen maar halverwege belandde ze in een financiële nachtmerrie toen de bouwondernemer failliet ging. 

Dubbele woonlasten

Ze kwam voor dubbele woonlasten te staan, moest al haar spaargeld in de bouw steken maar redde het daarmee toch niet. Toen ze in arren moede besloot haar half afgebouwde huis te koop te zetten, diende zich een tweede probleem aan.

Haar buren hadden inmiddels vlak tegen haar berging een hek geplaatst waardoor de eventuele toegang tot het gebouwtje werd geblokkeerd. Daarmee was ze ook ineens een strook van 80 centimeter tuin kwijtgeraakt. De buren dachten in hun recht te staan omdat de gemeente daar ooit de grens had getrokken, hoewel het kadaster er anders over dacht. 

Rechter maakt korte metten

Bovendien zou er sprake van verjaring zijn omdat daar sinds jaar en dag de perceelsgrens zou hebben gelegen. Eerst deed Liesbeth een poging televisieprogramma ‘De rijdende rechter’  in te schakelen, maar bij nader inzien spande ze liever half januari een kort geding aan tegen haar buren.

Met succes, want de Arnhemse rechter maakt nu korte metten met de argumenten van haar buren. Het uitmeten van grenzen vindt hij bij uitstek een taak voor het kadaster en daaraan moet ook de gemeente zich houden. Verjaring (tien jaar) geldt in dit geval ook niet omdat er in Over-Betuwe-Oost vanaf 2013 een grote ruilverkaveling plaatsvond. 

De grenzen die toen werden vastgesteld, gelden als de nieuwe uitgangspunten. Voor de buren betekent die uitspraak dat ze in ieder geval de advocatenkosten van Liesbeth moeten betalen én de kosten van het geding: bij elkaar een kleine 1100 euro.

Betuwe