Robert is 28 en in de ban van de Tweede Wereldoorlog: ‘Ik had ’m willen meemaken’

interviewOok al is Robert Braam uit Gendt pas 28, de hevige strijd om de Betuwe tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1944 speelt een belangrijke rol in zijn leven. Hij wil dat dit verhaal verteld wordt. ,,Nergens is zo hard gevochten als in mijn achtertuin.’’

Volledig scherm
Robert Braam is gefascineerd door de Tweede Wereldoorlog. © Gerard Burgers

De Tweede Wereldoorlog is alles voor Robert Braam. Als re-enactor kruipt hij geregeld in de huid van een Amerikaanse parachutist die deelnam aan de operatie Market Garden. ,,De uniformen zijn een op een nagemaakt. Bij ons moet alles kloppen met hoe het toen was.”

Met zijn groep Klondikes is hij actief op evenementen waar slagen of rivieroversteken op historische locaties worden nagespeeld. Ook reed hij generaal buiten dienst Peter van Uum bij de herdenking van Market Garden rond.

U bent initiatiefnemer van het oorlogsmuseum Niemandsland in Gendt, u bent betrokken bij het Gendts Bevrijdingsfestival in januari en u bent re-enactor. Vanwaar die fascinatie voor de oorlog?
,,Ik ben vooral gefascineerd door wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog in het gebied tussen Arnhem en Nijmegen is gebeurd. Er is nergens in West-Europa zo lang en zo hard gevochten als bij ons in de Betuwe.

Ons verhaal is een beetje ondergesneeuwd, terwijl in 1944, na het mislukken van de Slag om Arnhem 198 dagen onafgebroken keihard strijd is geleverd.

Dorpen zijn gebombardeerd, de Duitsers hebben de Over-Betuwe onder water gezet, er zijn honderden gevechtsvliegtuigen neergestort en tussen de 45.000 en 60.000 mensen zijn maandenlang geëvacueerd geweest. Dat verhaal wil ik vertellen. Ik zie dat als een roeping."

Quote

Ik mocht een ritje maken in een legerjeep in Normandië. Zo is het begonnen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Zorgwoningen voor 88 senioren op ‘boerenerven’ in Driel
    PREMIUM

    Zorgwonin­gen voor 88 senioren op ‘boerener­ven’ in Driel

    DRIEL - Voor 88 ouderen uit Driel worden er zorgwoningen op nagebootste boerenerven gebouwd op een terrein van veertien hectare aan de Patrijsstraat, tegen de Drielsedijk aan. Er komt een grote woon-zorgvoorziening voor jong en oud op de gronden van fietsenspeciaalzaak Wels voor senioren met dementie, lichamelijke problemen en mensen die lichte zorg nodig hebben. Zij krijgen zorg van Stichting Samen Zorgen (SSZ) uit Herveld.

Betuwe