Portret van Ruben (tweede van rechts) op 10-jarige leeftijd, samen met zijn neef en zijn twee nichten op een hek in de Betuwse uiterwaarden. Dinsdag wordt herdacht dat tien jaar geleden in Libië de 103 andere inzittenden van het vliegtuig waarin hij zat omkwamen.
Volledig scherm
PREMIUM
Portret van Ruben (tweede van rechts) op 10-jarige leeftijd, samen met zijn neef en zijn twee nichten op een hek in de Betuwse uiterwaarden. Dinsdag wordt herdacht dat tien jaar geleden in Libië de 103 andere inzittenden van het vliegtuig waarin hij zat omkwamen. © ANP

Ruben overleefde als 9-jarige als enige een vliegramp: zo gaat het nu met hem

10 jaar later Tien jaar geleden was Ruben wereldnieuws. Het toen 9-jarig jongetje overleefde als enige van de 104 inzittenden een vliegtuigramp in de Libische hoofdstad Tripoli. Nu is hij een ‘gewone jongen’.

De brandweerman ziet in de ravage een vliegtuigstoel waarop een jong manneke zit. Als hij nog eens goed kijkt ziet hij de borst van het jongetje bewegen. Hij bedenkt zich geen moment, snijdt de riemen los waarmee de jongen aan de stoel vast zit, legt hem in zijn auto en rijdt zo snel als hij kan naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. 

Het is 12 mei 2010. Het jongetje, Ruben, heeft er net een geweldige vakantie in Zuid-Afrika op zitten. Samen met zijn ouders en zijn broertje zijn ze op terugweg naar het Belgische Zaventem, waar opa en oma het gezin komen ophalen. Het vliegtuig maakt een tussenstop in Tripoli en daar gaat het door een fout van een van de piloten mis. Het vliegtuig stort neer, en alle inzittenden komen om het leven. Op één na: de 9-jarige Ruben.

Verbrijzeld

Quote

Hij doet het goed op school, het is een gewone jongen

Toine van de Sande, opa van Ruben

,,Het gaat goed met hem’’, vertelt zijn 79-jarige opa Toine van de Sande uit Goirle. Ruben, nu 19 jaar, woont bij zijn oom en tante in de Betuwe, is bezig met een opleiding. ,,Hij doet het goed op school, het is een gewone jongen.’’ En ook fysiek ondervindt hij amper meer ongemakken van het ongeluk, waarbij destijds zijn benen verbrijzeld werden. ,,Hij zal geen topsporter worden, maar het gaat verder heel goed.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe