Volledig scherm
De haren van de eikenprocessierups kunnen jeuk, uitslag en irritatie aan de luchtwegen en ogen veroorzaken. © Smaling Martin

Rupsenplaag in Betuwe

ELST/ BEMMEL - Meer eikenprocessierupsen door warmte in Overbetuwe en Lingewaard; insecten worden deze week van bomen gezogen. Door het aanhoudende, warme lenteweer zijn er meer eikenprocessierupsen in de Betuwe dan normaal. In Lingewaard staat de teller al op 28 meldingen. In Overbetuwe rijdt deze week weer een 'zuigwagen' rond.

Vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan, zo meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De haren van het insect kunnen jeuk, uitslag en irritatie aan de luchtwegen en ogen veroorzaken.

De eikenprocessierups is gesignaleerd op eiken in de Steenovenlaan, Zeshovenlaan en Boterhoeksestraat in Heteren,  de Lingewal in Elst, de Heldringstraat in Zetten en de Mellardstraat in Valburg. Ook op de algemene begraafplaats aan de Valburgseweg in Elst zitten ze in de bomen. Een gespecialiseerd bedrijf verwijdert deze week, in opdracht van Overbetuwe, de nesten. De rupsen worden opgezogen en vernietigd. 

Zuigwagen

Volledig scherm
Geheel in beschermende outfit verwijderen specialisten met een soort stofzuiger de nesten van de eikenprocessierups. © Marnix Schmidt

In Lingewaard is de 'zuigwagen' vorige week langs diverse bomen gereden. De eikenprocessierups zat bij kasteel Doornenburg, in het Slingerbos in Huissen en de Ward in Bemmel. ,,We hebben tot nu toe al 28 meldingen binnen en dat is meer dan vorig jaar in dezelfde periode'', laat een woordvoerder van Lingewaard weten.

De eikenprocessierups is een rups van een nachtvlinder. Het insect komt in Nederland voor in de maanden mei, juni en juli. De rups eet eikenbladeren en doet dat vooral in de nacht. 

Het RIVM adviseert mensen bomen met rupsen te mijden. 'Zorg bij een bezoek aan een natuurgebied voor goede bedekking van hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water.'

Het aanhoudende, warme lenteweer is niet alleen goed voor de eikenprocessierups, ook de spinselmot voelt zich er prettig bij. De spinselmot maakt spinse. Bomen en struiken met het web van honderden spinselmotten worden ook wel spookbomen genoemd, vanwege de vele draden. De spinselmot lijkt op de eikenprocessierups, maar is niet schadelijk voor mens en dier. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe