Volledig scherm
De oude kerncentrale in Dodewaard op archiefbeeld. Luchtfoto: Theo van Zwam

Ruzie over afbraak van kerncentrale Dodewaard

DODEWAARD - De eigenaar van kerncentrale Dodewaard (Gemeenschappelijke Kernenergiecentrale Nederland) wil niet betalen voor ontmanteling van de installatie en levert niet alle informatie voor een feitenonderzoek. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu vraagt daarom nu de rechtbank om hulp.

Ze stuurde maandag een brief aan de voorzitter van de Tweede Kamer waarin ze meldt dat de staat rechtbank Gelderland vraagt getuigen te verhoren.

Dure zaak
Volgens de minister was het al duidelijk toen de centrale werd gebouwd dat deze na verloop van tijd ontmanteld zou moeten worden. Ze hadden kunnen weten dat dit een dure zaak zou zijn en dat daarvoor geld zou moeten zijn. De minister hoopt dat een rechtszaak inzicht kan verschaffen over de vraag welke afspraken hierover destijds zijn gemaakt.

Onzeker
In maart werd bij de Raad van State al geruzied door het ministerie en GKN over het spaarpotje dat ooit is aangelegd voor de afbraak. Toen bleek dat onzeker is of daar genoeg geld in zit in 2042, het jaar waarin ontmanteling aan de orde is.

Betuwe