Volledig scherm
Archieffoto: ANP

Schilplan Zetten - Hemmen: wel begraafplaats, geen woningbouw

ZETTEN/HEMMEN - De woningbouwplannen op de grens van Zetten en Hemmen zijn van de baan. Alleen de aanleg van de begraafplaats gaat voorlopig door.

Het schilplan, zoals de plannen formeel heten, behelsde de aanleg van de begraafplaats, de verplaatsing van de speelweide en de woningbouwmogelijkheden op de huidige Lantermansweide en aan de Veldstraat.

Weerstand
Vooral die woningbouwplannen stuitten in Zetten op veel weerstand. Dit terwijl de plannen wel deel uitmaakte van een deal tussen Woonstichting Valburg, Landgoed Hemmen en projectontwikkelaar Van Wanrooij, de grondeigenaren in het gebied.

Onduidelijkheid
De gemeente Overbetuwe laat de woningbouwplannen nu achterwege en koppelt het los van de plannen voor een begraafplaats. Reden is de onduidelijkheid over de vraag of Zetten al die extra woningbouw überhaupt wel nodig heeft en zoveel extra huizen volgens regionale afspraken wel mag bouwen.

Bij de vele sceptische Zettenaren leeft de vrees dat de woningbouwplannen vroeg of laat toch weer gaan opspelen. De claim om zestig woningen ergens in de schil te gaan bouwen is volgens omwonenden immers niet zomaar van tafel.

Lijndensche Fonds
Maar wethouder Jan van Baal verzekerde deze week tijdens een politiek informatie-avond dat er geen sprake van een geheime deal is. Ook niet over een tegenprestatie van het Lijndensche Fonds als de beheerder van het Landgoed Hemmen grond beschikbaar stelt voor de begraafplaats. „U draait als een tol", beet één van de Zettense buurtbewoners Van Baal toe. „Onzin", was diens antwoord. „Ik heb nooit het mes op de keel gehad van het Lijndensche Fonds."

Dus gaat de wethouder nu verder met het opstellen van de bestemmingsplanwijziging voor een algemene begraafplaats in Zetten en niets meer dan dat.

Betuwe