Richard Winters.
Volledig scherm
Richard Winters. © Schoonderlogt

Schoonderlogt krijgt oorlogsmonument

ELST - Landgoed Schoonderlogt in Elst krijgt een oorlogsmonument. De onthulling is op zaterdag 5 oktober tijdens de start van de herinneringsweek The Island.

Hoeve Schonderlogt diende tijdens de Tweede Wereldoorlog tijdelijk als hoofdkwartier van de 101ste Airborne Divisie. De foto van de Amerikaanse officier Richard Winters, in 1944 poserend voor het poortgebouw, is wereldberoemd.  In het Franse Normandië en Bastogne, waar de 101ste Airborne Divisie ook vocht tegen de Duitsers, staat al een monument ter ere van Winters en zijn mannen. Nu komt er dus een in Elst bij. 

Verrassing

Bauke Huisman van het Betuws Oorlog Informatie Centrum (BOIC) is initiatiefnemer van het monument. Hij is erg blij met de komst van het monument. ,,Schoonderlogt is een historische plek.” Hoe het monumentje in Elst er uitgaat zien, wil de Valburger nog niet zeggen. ,,Dat is een verrassing en zal blijken tijdens de onthulling.” 

Huisman is al maanden druk met de organisatie van de derde editie van The Island. De herinneringsweek, gehouden van 5 tot en met 13 oktober, vertelt het verhaal van de Slag om de Betuwe, die plaatshad in 1944 en 1945.  Alle activiteiten zijn dit jaar op Landgoed Schoonderlogt. 

Tijdelijk museum

Nieuw dit jaar is een tijdelijke museum. Dat wordt ingericht in een schuur bij Schoonderlogt die deels nog origineel is. Er komen vitrines en displays te staan met daarin foto’s, poppen en voorwerpen die het verhaal van de Slag om de Betuwe vertellen. Huisman: ,,In de schuur hebben de Britten feest gevierd toen zij terugkwamen van operatie Pegasus bij Renkum.” 

The Island is een initiatief van het Betuws Oorlog Informatie Centrum (BOIC), de Stichting Never Forget Them, Oorlogsmuseum Niemandsland in Gendt en een reeactorgroep, die dit jaar weer diverse schijngevechten zal uitvoeren. ,,Het kampement is een stuk groter dan vorig jaar in Heteren”, belooft Huisman.  

Ook zullen er in het weekeinde van 5 oktober parachutisten landen bij de hoeve in Elst. Wie dat zijn en hoeveel, is nog niet bekend. ,,Dat overleg loopt nog”, zegt Huisman.

Binnenkort worden de scholen in de regio benaderd en gevraagd in oktober de kampementen op Schoonderlogt te bezoeken. Het gaat om circa vijftig basisscholen. 

Landgoed Schoonderlogt anno 2019.
Volledig scherm
Landgoed Schoonderlogt anno 2019. © Marc Pluim
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe