Volledig scherm
Nijmegenaar Gaviër M., verdacht van ‘loverboypraktijken’, in de Arnhemse rechtszaal. © Nicole van den Hout

Slachtoffer loverboy: ‘Overal waar ik was, zocht hij me op’

ARNHEM – ,,Ik hoop dat hij een hoge straf krijgt en inziet wat hij me heeft aangedaan”, aldus een van de jonge vrouwen die zegt dat ze seksueel en financieel werd uitgebuit door de 24-jarige Gaviër M uit Nijmegen die dinsdag voor de tweede dag terechtstond.

De vrouw zat met psychische problemen in de Heldringstichting in Zetten. “Ook in de instelling was ik niet veilig”, zegt ze in haar slachtofferverklaring die door haar advocate werd voorgelezen. Ze vertelde dat de verdachte haar met zijn vrienden op de afdeling opzocht. “Ze hebben een verbod gekregen. Maar dat hielp niet. Overal waar ik was zocht hij me op.”

Het slachtoffer hoorde haar eigen verklaring uit de mond van haar raadsvrouw met gebogen hoofd aan. Niet veel later verliet ze de rechtszaal. Net als een dag eerder hield ze het niet de hele dag vol.

Ze heeft een schuld van zesduizend euro door de telefoonabonnementen die ze onder druk van de verdachte zou hebben afgesloten. De advocate wil dat de verdachte die schuld betaalt, plus zestienduizend euro aan smartengeld.

Quote

Ik gun je alles, behalve geluk

Slachtoffer

De raadsvrouw van een ander slachtoffer dat ook in de Heldringstichting verbleef vroeg om twintigduizend euro smartengeld, vanwege de lange duur dat het meisje onder invloed van de verdachte zou hebben gestaan.

,,Ik gun je alles, behalve geluk”, zegt de jonge vrouw in haar verklaring. Haar advocate las het voor, terwijl ze zelf achterin de zaal zat. Ver weg van de verdachte.

Inrijden op agenten

Het draaide gisteren ook om onder meer een poging tot doodslag op agenten in Druten. Die zetten de achtervolging in na een verkeersovertreding van een bestuurder van een Volkswagen Golf in Nijmegen. De bestuurder negeerde het stopteken en ging er hard rijdend vandoor.

Op de provinciale weg probeerden de agenten hem voorbij te komen, maar ze werden met hoge snelheid van de weg gedrukt. Ze kwamen met de schrik vrij, maar stonden doodsangsten uit, aldus hun vertegenwoordigster op de zitting. Ze vorderde een schadevergoeding voor hen.

Gaviër M. ontkent

De verdachte ontkent dat hij degene is die de auto bestuurde, maar de agenten zeggen hem herkend te hebben. Verder heeft een toenmalige vriendin van de verdachte gezegd dat hij heeft verteld over de achtervolging.

Woensdag gaat de zaak verder met de strafeis van de officier van justitie. Gedragsdeskundigen van het Pieter Baan Centrum hebben tbs met dwangverpleging geadviseerd. Na de eis van de officier volgt het pleidooi van de advocate. Zij heeft al aangekondigd vrijspraak voor de mensenhandel en de poging doodslag te vragen.

Betuwe