Volledig scherm
Ter illustratie. De aanleg van glasvezel. © anp

Snel internet in buitengebied Overbetuwe vertraagd

ELST - De aanleg van snel internet via glasvezel voor de ruim 2.500 woningen en bedrijven in het buitengebied van Overbetuwe laat langer op zich wachten. Het Communication Infrastructure Fund (CIF) dat op korte termijn met de aanleg zou beginnen, ziet daar voorlopig van af.

Overbetuwe is voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied afhankelijk van marktpartijen die daar brood in zien, omdat wetgeving overheden niet toestaat dat zelf aan te leggen. Die commerciële bedrijven laten het platteland echter massaal links liggen omdat ze er onvoldoende winst voorzien. Het CIF is het enige bedrijf in ons land dat wel glasvezelkabels in de buitengebieden wil aanleggen en deed dat al in gemeenten in de grensstreek tussen Winterswijk en Emmen. 

Vergoeding

Het CIF krijgt van de afnemers van snel internet in die gebieden een vastrechtvergoeding van 9,95 per maand, een tarief waarmee ook in Overbetuwe gewerkt zou worden. Op die afspraak is het bedrijf onlangs teruggekomen en overweegt voor nieuw aan te sluiten gebieden een maandelijkse vastrechtvergoeding tussen de 12,50 tot 15,00 euro. Bovendien is het aantal gemeenten waar het bedrijf is gevraagd glasvezel aan te leggen zo groot dat het ook op de belofte om 'binnenkort' in Overbetuwe te beginnen is ingetrokken. 

Mogelijkheden

Toch ziet Overbetuwe nog wel mogelijkheden via de Europese commissie. Ook daar is het besef doorgedrongen dat marktpartijen de handschoen niet oppakken. Gemeenten uit Rivierenland hebben, in samenwerking met de provincie Gelderland, de Europese Commissie een voorstel gedaan dat marktpartijen over de streep moet trekken.  Dat komt er op neer dat de (gemeentelijke) overheden het grondwerk gaan uitvoeren. De sluiven graven en weer opvullen. De kabelbedrijven hoeven er dan alleen zelf de glasvezelkabels in te leggen. 

Voortrekkersrol

De gemeenten Overbetuwe en Wijchen gaan daar namens de provincie Gelderland een voortrekkersrol in spelen.  Omdat dit alternatieve plan pas kan worden opgestart als de Europese Commissie er mee instemt is er nog geen tijdsplanning aan gekoppeld. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. De weg ligt vol aardappels of shampoo na een ongeluk: wie ruimt dat op, en wie betaalt dat?

    De weg ligt vol aardappels of shampoo na een ongeluk: wie ruimt dat op, en wie betaalt dat?

    NIJMEGEN- Regelmatig gebeurt het dat bij een ongeluk een vrachtwagen of een ander voertuig z'n lading verliest. De gevolgen voor het verkeer zijn vaak groot. Zoals maandagochtend, toen de A50 vol lag met aardappelen nadat een oplegger de lading verloor. Met files van zelfs anderhalf uur tot gevolg. Of zoals twee maanden terug, toen de A15 vol shampoo lag. Maar wie ruimt dat op? En wie betaalt de kosten daarvan?

Betuwe