Volledig scherm
Zo zou de Railterminal Gelderland eruit kunnen komen te zien. © Provincie Gelderland

Stikstofonderzoek vertraagt Railterminal Gelderland, bezwaarmakers moeten opnieuw in actie komen

ARNHEM/VALBURG - De bouw van de Railterminal Gelderland bij Valburg loopt vertraging op. De provincie Gelderland gaat eerst een nieuw onderzoek uitvoeren naar de stikstofneerslag die neerdaalt op de plek waar de terminal moet komen. 

Daarna moeten mogelijk extra maatregelen genomen worden. Het betekent dat de hele bureaucratische procedure voor de Railterminal langer gaat duren.

De Raad van State zette eerder dit jaar een streep door het Nederlandse stikstofbeleid. De provincie Gelderland baseerde het plan voor de Railterminal (een nieuwe halte langs de Betuweroute) op dat landelijk beleid. En dat kan nu niet meer. Om het plan vlot te trekken, is er nieuw onderzoek nodig. 

Nieuw plan

Omdat dat onderzoek ertoe kan leiden dat het plan ook veranderd moet worden, heeft het Gelderse provinciebestuur besloten een al eerder ingezette procedure voor de Railterminal tijdelijk stop te zetten. De provincie had een ontwerp-inpassingsplan gemaakt voor de terminal, en daar waren veel reacties van omwonenden op gekomen. Die reacties worden voorlopig opzij gelegd.

Als de uitkomst van het stikstofonderzoek en de gevolgen duidelijk zijn, komt er een nieuw plan. Wie problemen heeft met het overslagcentrum, moet dan opnieuw een reactie indienen.  Eind volgend jaar besluiten Provinciale Staten wat ze met die reacties doen. 

In de tussentijd wil de provincie ook een bedrijf geselecteerd hebben dat de Railterminal gaat exploiteren. Daarvoor loopt nu een aanbesteding. In de Railterminal kunnen goederencontainers van vrachtwagens op de trein gezet worden. 

Betuwe