Volledig scherm
Mariët van Gaal (in het zwart): ,,Ook vrouwen kunnen op zware Harleys rijden.” © Gerard Burgers

Stoere dames genieten op Harleys in Heteren

HETEREN - Zware Harley Davidsons worden vaak geassocieerd met mannen. Ten onrechte, zo bleek afgelopen zaterdag tijdens de eerste Ladies Ride in Heteren van dealer Big-Rivers.

Volledig scherm
Lekker rijden met vrouwen onder elkaar. © Gerard Burgers

Een brede lach op het gezicht, de haren soms onder de helm uit wapperend in de wind en vrolijk zwaaiend. Trotse vrouwelijke bezitters van Harley Davidson motoren genieten met volle teugen van hun gezamenlijke rit over de Veluwe.

Er zijn regelmatig Harley Davidsons ride-outs, zoals de tochten op de zware motoren worden genoemd. Deze zijn gemengd, wat er in de praktijk vaak op neerkomt dat een tiende van de deelnemers vrouw is.

Harley Davidson ride-outs met alleen vrouwen zijn daarentegen zeldzaam in Nederland. ,,Wij willen iets doen voor vrouwen’’, zegt Angela Wouda van dealer Big-Rivers Harley-Davidson uit Heteren, tevens sponsor van de plaatselijke Bridge Chapter van motorclub Harley’s Owners Group.

Ook vrouwen kunnen op zware Harleys rijden

Samen met lid van deze Chapter Mariët van Gaal organiseerde ze de eerste Ladies Ride. ,,De Harley is een zwaardere motor die daardoor vaak wordt geassocieerd met mannen’’, zegt Van Gaal. ,,Wij kunnen er ook op rijden en dat mag worden gezien.’'


Ze zijn duidelijk niet de enigen die daar zo over denken. Via het klantenbestand en social media stroomden de deelnemers toe, waardoor de vuurdoop van de Ladies Ride in tweeënhalve week een feit was.

Met Van Gaal als road captain toerden de dames over de Veluwe en bedwongen ze de talloze bochten op De Posbank. Tijdens de lunch en achteraf zaten ze lang en vol enthousiasme na te praten over de rit.

De Ladies Ride lijkt zich daarmee vooral rondom de rit te onderscheiden van de gemengde ride-outs. Na afloop presenteren plaatselijke bedrijven als een kapsalon en kookstudio zich. Ook krijgen de deelneemsters een goodiebag mee naar huis.

Bij vrouwen ligt de nadruk meer op gezelligheid

Volledig scherm
De Ladies Ride. © Gerard Burgers

De vrouwelijke motormuizen variëren in leeftijd van 25 tot 70 jaar en komen zowel uit de buurt als uit verre oorden. Diane Meeus heeft 111 kilometer uit het Belgische Lommel overbrugd om hier mee te toeren.

Meeus rijdt graag samen met vrouwen op de Harley. ,,De nadruk ligt verhoudingsgewijs wat meer op de gezelligheid, zoals tijdens de lunch en achteraf’’, zegt ze. In België is de Ladies Ride een bekender fenomeen dan in Nederland.

De Belgische kwam af op een bericht op Facebook. ,,Ik zocht op waar het precies was en zag hoe mooi de omgeving is’’, vertelt ze. ,,Het is zalig op de motor, je voelt de vrijheid en ruikt de natuur, vooral in het voorjaar.’’

De Posbank rijdt fijn, maar dijken in de Betuwe ook

Ingrid Hoogveld uit Gendt beaamt dit. ,,We hebben heerlijk over de dijk gereden en door de bochten op de Posbank’’, geniet ze na.

,,Dit is mijn eerste Ladies Ride en er mogen voor mij nog meer komen.’’ Ze wordt op haar wenken bediend, want er zijn plannen voor meer edities.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe