Volledig scherm
© Erik van 't Hullenaar

Storing leidt tot chaos bij spoor in Elst

ELST - Gevaarlijke taferelen bij de spoorwegovergang aan de 1e Weteringsewal in Elst dinsdagmiddag. Omdat de bomen vanwege een storing minutenlang dichtbleven, staken automobilisten en fietsers toch over.

ProRail, beheerder van het spoor, baalt van de storing, die werd veroorzaakt door een defecte kabel. Twee weken eerder was het ook al raak op bijna dezelfde plek. Ook toen bleef de spoorwegovergang lange tijd dicht en dat zorgde voor veel onbegrip bij automobilisten en fietsers. 

Ongelukken deden zich niet voor. Als er een overweg langer dan vijf minuten dicht is, wordt de treindienstleider gealarmeerd, meldt ProRail. ,,Alle treinen krijgen dan de opdracht bij de betreffende overwegen stapvoets te rijden. Dit doen we uit voorzorg omdat er altijd een risico bestaat dat weggebruikers uit ongeduld slalommen. Door stapvoets te rijden, kan een machinist nog op tijd remmen.”

Overal in Nederland doen zich storingen voor, de problemen in Elst zijn niet uitzonderlijk. De duur was dat wel. ,,Het lange tijd dicht blijven van een overweg is buitengewoon vervelend voor weg- en treinverkeer en mensen in de omgeving”, meldt een woordvoerder van ProRail.

Waarom de storingen in Elst zo lang duurde? Monteurs konden de oorzaak aanvankelijk niet vinden, aldus  ProRail. ,,Wanneer er een storing optreed, kijken monteurs altijd eerst naar de meest waarschijnlijke en meest voorkomende oorzaken. Als het iets anders blijkt te zijn - en het is niet direct zichtbaar dat er iets kapot is - worden de kasten langs de baan, kabels en leidingen doorgemeten. Dat is een arbeidsintensief en tijdrovend proces.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe