Volledig scherm
Het sluizencomplex bij Driel wordt in opdracht van Rijkswaterstaat opgeknapt. © Erik van 't Hullenaar

Stuw bij Driel gaat elf weken dicht; schippers moeten omvaren via de Waal

DRIEL/ HEVEADORP - Binnenvaartschippers kunnen vanaf woensdag 20 februari elf weken lang niet via de sluis bij Driel over de Nederrijn en de Lek varen. Het stuwcomplex is tot en met 8 mei gestremd in verband met een grootschalige opknapbeurt, waaraan al maanden wordt gewerkt. 

De renovatiewerkzaamheden aan de sluis omvatten onder andere het vervangen van elektrotechnische installaties en de zogenoemde ‘bewegingswerken’ van de sluisdeuren.

Verder wordt gewerkt aan het verduurzamen van de sluisdeuren, het uitvoeren van betonreparaties en het geschikt maken van de sluis voor centrale bediening en zwaardere schepen, aldus Rijkswaterstaat.

Zoetwaterbekken

De sluis tussen Driel en Heveadorp, in gebruik genomen in 1970, is de laatste van de drie stuwcomplexen in Nederrijn en Lek die door Rijkswaterstaat onder handen wordt genomen. Amerongen (voorjaar 2018) en Hagestein (najaar 2018) zijn al opgeknapt. 

Onderdeel van de renovatie is ook de realisatie van een centraal bedieningsgebouw in Amerongen. Vanaf eind dit jaar kunnen vanaf daar de sluizen in Driel, Amerongen en Hagestein worden bediend. Het stuwcomplex in Driel regelt de afvoer van rivierwater over Nederrijn, Lek en IJssel. Rijkswaterstaat kan met de sluizen de watertoevoer regelen naar het IJsselmeer, het grootste zoetwaterbekken van Nederland.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe