Volledig scherm
Martin Knippers (links) en Johan Uittenhout op de dijk in Heteren. "De Heterun voorziet in een behoefte. Het dorp was aan een gezamenlijk groot evenement toe." Marina Popova.

Succesvolle Heterun wordt een blijvertje

OVERBETUWE - De Heterun, een hardloop- en wandelevenement dat afgelopen oktober voor het eerst in Heteren werd gehouden, was een succes. Reden genoeg om er een blijvend jaarlijks evenement van te maken.

De organisatie achter de Heterun, een woordgrapje dat naar het bijna gelijknamige dorp verwijst, had van te voren drie hoofddoelen gesteld.

Hoofddoelen
De hardlopers en wandelaars moesten het zo leuk vinden dat ze terug willen komen, de geheel op vrijwilligers draaiende organisatie moest het evenement succesvol kunnen afwikkelen en de Heterun moest ook partijen in het ruim 5.000 inwoners tellende dorp samenbrengen.

Positieve reacties
Hardloopliefhebbers en (mede)-organisatoren Johan Uittenhout en Martin Knippers kunnen nu, een paar weken en een evaluatie later, volmondig zeggen dat alle drie die doelen zijn gehaald.

„Ja, we hebben echt heel veel positieve reacties gehad, van deelnemers, van de vrijwilligers, eigenlijk van alles en iedereen", vat Uittenhout samen. "En ook uit Liefkenshoek", vult Knippers aan. „De bewoners kregen applaus toen ze over de finish kwamen, dat vonden ze geweldig. Emotioneel bijna."

Volgens beide hardloopliefhebbers was Heteren echt aan de evenement als de Heterun toe.

„Je hoort vaak dat de leuke dingen altijd in de andere dorpen plaatsvinden. Nu was het eindelijk in Heteren zelf. Dat daar behoefte aan was blijkt niet alleen uit het succes. Ook uit de betrokkenheid van veel verschillende partijen in het dorp."

Lees het hele verhaal dinsdag in de papieren De Gelderlander, editie Betuwe, of via onze e-paper.

Betuwe