Volledig scherm
PREMIUM
Jan-Karel van der Toorn is vooral blij dat hij het verhaal over zijn wind-surfongeluk nog kan navertellen. Hij brak zijn nek op drie plaatsen. © Gerard Burgers

Surfer Jan-Karel filmde zelf het ongeluk dat hem bijna fataal werd: ‘Ik wist meteen dat mijn leven in gevaar was’

ELST - Een ongeval met zijn surfplank maakte bijna een einde aan het leven van Jan-Karel van der Toorn uit Elst. Opnamen van zijn Go-pro zijn binnenkort te zien bij RTL in een programma over de reddingsdiensten. Jan Karel is vooral blij dat hij daar zelf nog naar kan kijken. Als hij recht voor de tv zit tenminste.

Het is Koningsdag 2019. Jan-Karel van der Toorn heeft er op de Zeeuwse wateren op zijn surfplank al vier uur op zitten en zet koers naar de wal. Voor een hapje en een drankje. Met de wind vol in zijn zeil vaart de 54-jarige Elstenaar zo rond de vijftig kilometer per uur.

Dan raakt de vin onder zijn plank een bos zeewier. ,,Vergelijk het maar met in je auto tegen een betonnen muur aanrijden, je staat met een enorme klap meteen stil”, zegt Van der Toorn. 

Trapeze blijft vast

Van der Toorn, een ervaren surfer, draagt een zogeheten trapeze. Een jack dat vastzit aan de giek en op die manier de armen ontlast. Dat had eigenlijk los moeten schieten, wat hem na een lancering van de surfplank alleen een nat pak had bezorgd.

Maar de trapeze schoot niet los, waardoor Van der Torn hard tegen de giek en mast aansloeg. Door de impact brak hij zijn ribben, liep hij een scheur op in zijn borstkas en brak hij zijn nek op drie plaatsen.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe