Frits van Eck, actievoerder tegen windmolens. ,,Veel Zettenaren, Dodewaarders en Andelstnaren hebben nog geen idee wat hen te wachten staat.”
Volledig scherm
PREMIUM
Frits van Eck, actievoerder tegen windmolens. ,,Veel Zettenaren, Dodewaarders en Andelstnaren hebben nog geen idee wat hen te wachten staat.” © Erik van 't Hullenaar

Toen tegen rails, nu tegen wieken, Frits blijft actievoerder: ‘Ik móet hiertegen opstaan’

interviewZETTEN - Hij haalde de landelijke pers, door voor het oog van de camera's blokjes te stapelen en een soort distributiecollege aan toenmalige verkeersminister Hanja Maij-Weggen te geven. Frits van Eck uit Zetten werd in de jaren negentig één van de kopstukken in het verzet tegen de Betuweroute. Ruim een kwart eeuw later gutst het actiebloed weer door zijn aderen, nu als aanvoerder in de strijd tegen windturbines langs de A15 bij Zetten, Andelst en Dodewaard. 

16 reacties

 • Jeroen Kolkman

  1 jaar geleden
  @A. Busser @Johann Janssen. Zuiniger aan doen met energie is een deel van de oplossing. De mogelijkheden om gebruik te maken van de energie die o.a. wind- en zonkracht geven, een andere. Toch moeten we ons land niet het recht op energie cq ontwikkeling ontnemen. Daarnaast moeten de grote bedrijven met hun dividendbetalingen en extravagante CEO salarissen meer bijdragen (meer belasting betalen) aan de energie transitie. ( ik stop verder de discussie, dank jullie wel.)
 • A. Busser

  1 jaar geleden
  @jeroen kolkman; wat ze ook betalen, feit blijft dat als wij niet afnemen, zij niet produceren. En er dus minder energie verbruikt wordt en er dus minder windmolens e.d. nodig zijn. Je kan overal wel een ander de schuld van willen geven, de oplossing ligt voor de hand... minder verbruiken.
 • Johann Janssen

  1 jaar geleden
  @Jeroen Kolkman wij hoeven echter geen cent te betalen als blijkt, dat wij die dingen niet nodig hebben nu blijkt, dat onze roverheid met een grote korting mega data centrums van Google in ons land wilden laten vestigen die massa's energie zouden gaan slurpen. Dus die dingen zijn onrendabel en dus niet nodig. daarbij op menig dak kan nog een zonnepaneel vooreigen voordeel en niet voor datacentra's etc.
 • Jeroen Kolkman

  1 jaar geleden
  @A. Busser, uiteraard draaien die fabrieken etc. voor ons. Mijn punt hierbij is; wat betalen zij aan stroomtarieven. Dat zijn zeer lage tarieven , vervolgens betalen ze weinig energie/ transitie belasting en hun winstbelasting is voor Europese begrippen in ons land toch al laag. Mijn punt: wij als individuele consument worden genoopt tot zuinig met energie, krijgen de windmolens in onze achtertuinen. De echte groot gebruikers worden van meerdere kanten financieel in de watten gelegd.
 • A. Busser

  1 jaar geleden
  @Jeroen Kolkman; En waar staan de data-centra's, de aluminiumfabrieken en de hoogovens van ons land voor te draaien? Precies voor de consument...

Betuwe