Volledig scherm
PREMIUM
Een op de vloer staande pot en tegels worden steeds zeldzamer.

Toileteducatie houdt de Betuwse schooltoiletten toonbaar

ELST/BEMMEL - Op basisschool de Meeuwenberg in Driel en de Clara Fabricius in Herveld wordt toiletgebruik klassikaal geoefend en op het Drieluik in Huissen moeten de jongens zittend plassen. Toileteducatie blijkt een effectief middel in de strijd tegen vuile schooltoiletten.

Volledig scherm

Zeven op de tien leraren van basisscholen worden door ouders en leerlingen aangesproken op vuile toiltetten op school. Meer dan de helft van de kinderen (51 procent) op de basisschool gaat daar liever niet naar de wc omdat ze te vies zijn. Deze week gepubliceerde cijfers van onderzoeksbureau Kantar Public dat steekproeven deed in de Randstad.

Een rondgang langs de basisscholen in Overbetuwe en Lingewaard leert dat die problematiek hier een stuk minder speelt. Dat heeft niet alleen een geografische oorzaak, de Betuwse basisscholen doen relatief veel aan toileteducatie maar ook de toiletruimtes zelf zijn of worden aangepakt.

Op De Doornick in Doornenburg zijn bouwvakkers zelfs deze week bezig om de toiletgroepen onder handen te nemen. De meest genoemde klacht, stank van urine, ontstaat vooral omdat de naast de pot gevallen plas in voegen en kieren kruipt, waarna schoonmaken maar ten dele helpt. De oplossing: hangende wc-potten en een gegoten vloer zonden naden en randen. Dat maakt schoonmaken makkelijker en voorkomt dat urinegeur zich kan hechten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe