Tom en Els Bakker staan op straat: ‘Nu is het echt op, ik kan er niet meer tegen. We gaan weg’

VideoELST - Tom en Els Bakker uit Elst zijn dakloos. Ze hebben hun woning aan de Rijksweg-Zuid vrijdagmiddag onder dwang van de gemeente Overbetuwe  verlaten. Een menselijk drama waar de menselijke maat uit zicht is verdwenen.

De woning van de familie Bakker staat te dicht op het boerenbedrijf van de buren. Na een jarenlange juridische strijd ziet de Raad van State de woning als illegaal. Ook is de status van de woning niet te legaliseren.

De gemeente Overbetuwe wil op basis van die uitspraken wonen in het uit 1915 stammende huis niet langer toestaan. De Bakkers moeten hun huis uit. Deze vrijdag is hun vertrek afgedwongen, de zwartste dag uit het leven van de familie Bakker. 

Quote

Hoe kan ik nou in een uur mijn huis uitruimen.

Els Bakker

Helemaal uitgeput

Volledig scherm
Tom en Els Bakker kort voordat ze uit hun woning werden gezet. Op tafel een Iers geluksbeeldje. ,,Ik heb het dagenlang gewreven, maar het heeft niet geholpen”, zegt Tom. © Gerard Burgers

Het is nog vroeg als Tom en Els Bakker aan hun keukentafel een diepe zucht slaken. ,,We zijn geestelijk en lichamelijk helemaal uitgeput. Dus we laten zo alles maar over ons heenkomen”, zegt Els.

,,En we hebben gisteren de burgemeester nog gesproken, de huisraad hoeft gelukkig niet het huis uit. Wij gaan straks weg en doen alles netjes op slot. Maandag hebben we weer een gesprek met de gemeente” vult Tom aan.

Er vloeien tranen, uit onmacht en een gevoel van onrecht dat hen wordt aangedaan. En opnieuw als er een hele stroom appjes en berichtjes binnenkomt om hen een hart onder riem te steken.

‘In mijn herberg is altijd plaats voor jullie’, schrijft een buurman. Dan gaan de telefoons neer. Een cameraploeg van SBS komt langs om de uitzetting vast te leggen.

Betuwe