Trots op het uniform van generaal Sosabowski, nu te zien in Driel

VIDEO DRIEL - Over het topstuk van het Poolse Legermuseum in Warschau moet Michal Pacut toch even nadenken. En nee, dat is dit weekend niet te zien in Driel. Voor Pacut is het gala uniform van Generaal Stefan Dab-Biernacki een must see.

Volledig scherm
Curator Michal Pacut en Kataryna Petitjean, de kleindochter van een Poolse parachutist, bekijken de uniformen van generaal Sosabowski. © Gerard Burgers

Maar in Driel staat generaal Stanislaw Sosabowski centraal, de commandant van de Poolse parachutisten die in september 1944 bij Driel landen tijdens de Slag om Arnhem. Vanwege de 75 herdenking van de slag kwam Pacut, curator van het Muzeum Woiska Polskiego, met een speciale expositie over de Generaal naar Driel.

In een nis van de katholieke kerk is een ruimte ingericht waar Sosabowski centraal staat. Voor drie dagen, want maandag gaat alles weer terug naar Warschau.

Het velduniform en dress-uniform van Sosabowski trekken de meeste aandacht. Maar ook zijn talloze medailles en onderscheidingen liggen er in uit Warschau overgebrachte vitrines.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Vorig jaar 9,2 miljoen kilo Betuws vuilnis, dit jaar moet dat flink omlaag
    PREMIUM

    Vorig jaar 9,2 miljoen kilo Betuws vuilnis, dit jaar moet dat flink omlaag

    ELST/BEMMEL -Het is de inwoners van Overbetuwe en Lingewaard vorig jaar ook weer gelukt om iets mínder restafval in de grijze kliko te gooien en iets méér gft en plastic/blik/drankkarton apart in de groene kliko dan wel PMD-zakken in te leveren. Maar de echte slag moet dit jaar worden gemaakt: het nieuwe inzamelingsbeleid gaat niet meer uit van kleine stapjes maar grote passen voorwaarts op het gebied van gescheiden afvalinzameling.

Betuwe