Klanten snuffelen rond op de markt in het dorpshuis van Slijk-Ewijk.
Volledig scherm
Klanten snuffelen rond op de markt in het dorpshuis van Slijk-Ewijk. © Rolf Hensel

Tussen kunst en kitsch in het dorpshuis van Slijk-Ewijk

SLIJK-EWIJK - In Slijk-Ewijk werd zondag voor de derde keer de Grootmoeders tijd- en antiekmarkt gehouden. Een kleine driehonderd bezoekers kwamen naar dorpshuis Beatrix om te snuffelen tussen oude en heel oude koopwaar bij twintig kramen.

Trots houdt Ine Kirch een zilveren Victoria-soeplepel omhoog. Ze had jaren geleden eenzelfde exemplaar, dat ze verkocht aan een zilverhandelaar. ,,Achteraf had ik daar spijt van. Nu heb ik er weer een, gekocht voor een tientje.” 

Samen met man Jan-Hein Kirch is ze voor het eerst op de markt. Het Indoornikse echtpaar op leeftijd wilde eerst nog naar de Herfstfair op Slot Doddendael gaan. ,,Maar dat leek ons gezien het weer een minder goed idee. Hier is het warm en droog. En gezellig.”

Een garagebox vol dozen met dingen

Bezoekers én standhouders zijn vaak de 70 al gepasseerd. Zo ook Iet Hermeling (74), die al ruim 50 jaar spullen verzamelt die ze mooi vindt. Inmiddels heeft ze een garagebox vol dozen met dingen die in ieder geval tegen antiek aanzitten. Sieraden, brocante, zelf gehaakte spreien en allerlei servies sieren haar kraam, direct bij de ingang.

,,Een hele verzameling ja, en dit is nog maar een klein deel. Het is een hobby, die ik van mijn opa geërfd heb. Als romantische Boogschutter hou ik van sieraden en die heb ik vandaag al veel verkocht.”

Tussen al het grijs twee opvallende verschijningen

Tussen al het grijs zijn Yara Geutjes (16) en haar vriendin Kaylee Penninkhof (19) een opvallende verschijning in het dorpshuis. Relaxed zitten de tieners, uit respectievelijk Elst en Nijmegen, op de stoelen achter hun stand. Ze verkopen van alles, van marmeren knikkers en eieren tot religieuze beelden. ,,De beelden doen het niet zo goed, het marmer gaat wel lekker”, zegt Kaylee Penninkhof. ,,Het best verkopen de tinnen spullen, zoals kannen en schalen.” De twee zijn op de markt met Yara’s vader Eric. Zo kunnen ze een centje bijverdienen. De opbrengst van vandaag wordt door twee gedeeld. ,,En wij delen het dan weer samen.”

Nostalgische voorraadbussen en speelgoed op de Grootmoeders tijd- en antiekmarkt.
Volledig scherm
Nostalgische voorraadbussen en speelgoed op de Grootmoeders tijd- en antiekmarkt. © Rolf Hensel

De schoonzussen Saja Sahakian (38) en Rebecca Valkenier (46) zijn vandaag voor het eerst op de antiekmarkt, samen met hun (schoon)moeder. ,,Ik ben op zoek naar spullen met een verhaal. Die vind je in een gewone winkel niet. Vandaag hoop ik op kinderspeelgoed, voor mijn jongste dochter”, zegt Sahakian. De vrouw uit Elst gaat net als haar Zettense schoonzus vaker naar markten. ,,Wij houden van oude meuk. Dat is kwalitatief vaak ook beter dan die spullen van de Action.”

Antiek hoeft geen honderd jaar oud te zijn

Op het podium van de dorpshuiszaal staat een grote stand van Arttiek & More, een webshop in kunst en antiek. ,,Antiek hoeft echt geen honderd jaar oud te zijn”, stelt Roberto Piket van Arttiek. ,,Er zijn genoeg spullen die al eerder interessant zijn. Dat hangt volledig van het voorwerp af.” 

Zijn ouders waren antiekliefhebbers en Piket groeide zodoende op in een huis vol mooie spullen. ,,Mede daardoor heb ik er een neusje voor. Ik sta hier vandaag voor de eerste keer en het loopt lekker.” 

Betuwe