Volledig scherm
Vanaf 25 januari kan ook gemotoriseerd verkeer weer over de oude Waalbrug in de A50. © Erik van 't Hullenaar

Vanaf 25 januari weer rijden over oude A50-Waalbrug

EWIJK/ ANDELST - De renovatie, versterking en verhoging van het oude deel van de A50-Waalburg is op een haar na klaar. Vanaf 25 januari gaat het verkeer in noordelijke richting – vanaf knooppunt Ewijk richting Knooppunt Valburg – er weer overheen.

Al bijna vier jaar wordt het verkeer in beide richting via de nieuwe A50-brug die er pal naast is gebouwd geleid. Daarmee heeft het opknappen van de uit 1976 stammende brug twee keer zo lang geduurd als vooraf was ingepland. Dat komt onder meer door juridische procedures over de aansprakelijkheid, de extra schade die werd aangetroffen en vooral de complexiteit van het vervangen van de tuien; en voor Europa unieke klus.

Drie rijstroken
Als vanaf woensdag 25 januari het noordwaartse verkeer weer over de oude brug gaat, duurt het nog vijf maanden voor dat alle werkzaamheden zijn afgerond en in beide richtingen vier rijstroken beschikbaar zijn. Tot eind mei blijft het bij drie rijstroken – wat qua verkeersintensiteit overigens weinig problemen oplevert – omdat de ‘slingers’ in de rijstroken nog moeten worden verwijderd. Ook moet de nieuwe brug van een volledige nieuwe asfaltlaag worden voorzien.

Duurder
De renovatie van de oude brug is 7 tot 13 miljoen euro duurder uitgevallen dan de 68 miljoen euro die brugeigenaar Rijkswaterstaat er voor klaar had liggen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe