Ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Ter illustratie. © ANP XTRA

Veel statushouders aan het werk in Overbetuwe: ‘Individuele aanpak is de sleutel naar succes’

ELST - Overbetuwe slaagt er steeds beter in om statushouders aan een baan te helpen. Het project slaat zelf zo goed aan dat het ook wordt ingezet voor reguliere werkzoekenden.

In Overbetuwe zijn sinds 2013 ongeveer driehonderd statushouders en en hun gezinnen ondergebracht. Van die groep zijn er ook ongeveer driehonderd in de leeftijd dat ze werk of studie nodig hebben. Voor ongeveer tweehonderd is dat inmiddels gelukt. Dat blijkt uit cijfers van een rapport over de ‘Versnelde integratie en participatie statushouders’ dat begin deze maand aan de gemeenteraad van Overbetuwe is gestuurd.

Eén-derde nog zoekende

Van de ongeveer driehonderd kandidaten moet voor één-derde nog een functie gevonden worden. Ook telt die groep mensen die vanwege hun leeftijd of gezondheid niet voor werk in aanmerking komen. De andere tweehonderd hebben inmiddels een baan, volgen een studie of doen vrijwilligerswerk.  

Quote

De individue­le aanpak is de sleutel naar succes

Rabija Kalic, Directeur van de Stichting Vluchtelingenwerk in Elst

Overbetuwe is daarmee een gemeente waar asielzoekers die een verblijfsstatus hebben gekregen bovengemiddeld integreren. Uit cijfers van het CBS over 2019 blijkt landelijk gezien zeven procent van statushouders een (part-time) baan te hebben. Overbetuwe scoort aanmerkelijk beter. Tot groot genoegen van wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder. 

Betuwe