Volledig scherm
En dat is vijf. Bianca Jansen Hachmang zag haar oliebollen voor het vijfde jaar op rij bekroond met het stempel goud door het Nederlands Bakkerij Centrum. © Erik van 't Hullenaar

Vijf keer oliebollengoud op rij voor Bianca, maar recept blijft geheim

ELST - Wat het geheim van Bianca Jansen Hachmangs gouden oliebol is, houdt ze geheim. ,,Aandacht en liefde voor je werk, maar de ingrediënten hou ik voor me zelf”, zegt ze in haar oliebollenkraam in Elst.

Aan de wand achter het bakvet hangen vier certificaten van het Nederlands Bakkerij Centrum in Wageningen. Met de mededeling dat de oliebollen van Bianca Jansen Hachmang met goud zijn bekroond.

Het vijfde certificaat is onderweg, want de Dierense viel dit jaar opnieuw in de prijzen, voor het vijfde jaar op rij. 

Het Nederlands Bakkerij Centrum keurt jaarlijks, als onafhankelijke partij, bij honderden kramen de oliebollen. Op vijf verschillende punten en die moeten allemaal top zijn om voor het stempel ‘goud’ in aanmerking te komen.

Het NBC keurt alleen op verzoek van de kraamhouder. ,,Dus ja, ik had al een goed gevoel over onze bol. Ik kom uit een kermis/oliebollengezin dus het bakken is me met de paplepel ingegoten", zegt Jansen Hachmang. 

Quote

Deze bol is niet te vet en niet te zout, hij hapt lekker weg.

Bianca Hermsen Hachmang

Onafhankelijke test is belangrijk

,,Deze bol is niet te vet en niet te zout, hij hapt lekker weg. En ja, deze onafhankelijke test is belangrijk voor me. Het bevestigt dat we goede oliebollen bakken, maar dat niveau ook echt weten vast te houden.’’

En dat helpt, het oliebollenseizoen omvat twee maanden en de concurrentie is groot. ,,Dan helpt zo’n prijs. Net als het houden van een schone en opgeruimde kraam waar we alleen verse producten gebruiken en altijd schone bedrijfskleding aan hebben.”

Jansen Hachmang staat met haar kraam, Bon Appetit, op het Europaplein in Elst en normaal gesproken ook op de Dorpsstraat tijdens het winterfestijn. ,,Maar dit jaar is daar vanwege de verbouwing van het gemeentehuis helaas geen plaats. Ik moet daar dus één jaartje overslaan en blijf hier op het Europaplein staan.” 

Betuwe