Volledig scherm
PREMIUM
Scheuren in een huis op Landgoed Hemmen, mogelijk ontstaan door de waterwinning in het gebied. © DG

Vitens mag blijven pompen: bezwaar zakkend Landgoed Hemmen afgewezen

HEMMEN - Vitens mag voorlopig dezelfde hoeveelheid water op blijven pompen onder Landgoed Hemmen. De beheerder had de rechter gevraagd de vergunning voor het waterbedrijf aan te passen, omdat de winning scheuren in de monumentale panden op het landgoed zou veroorzaken. Maar dat verzoek is ongegrond verklaard.

Volledig scherm
Scheuren in een huis op Landgoed Hemmen, mogelijk ontstaan door de waterwinning in het gebied. © DG

Het waterbedrijf haalt nu 3 miljoen kubieke meter water per jaar uit de grond in Hemmen. In mei 2016 concludeerde de AdviesCommissie Schade Grondwater dat het aannemelijk is dat schade aan zeker twee huizen op het landgoed veroorzaakt is door winning, of in ieder geval daardoor erger is geworden. 

Reden voor Stichting het Lijndensche Fonds voor Kerk en Zending, beheerder van het landgoed, om naar de rechter te stappen en de door de provincie Gelderland verstrekte vergunning aan te vechten. De winning moest of worden opgeschort, of in ieder geval worden afgebouwd naar 2 miljoen kubieke meter water per jaar. De rechter wees het verzoek eerder ook af, vandaar dat eind juni een beroepszaak diende.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe