Volledig scherm
Veel voetbalsupporters namen vandaag in de kerk afscheid van de 'Oranje Generaal'. © Eveline van Elk

Voetbalsupporters nemen in Elst afscheid van markante 'Oranje Generaal'

ELST - Voetbalfans uit het hele land hebben in Elst afscheid genomen van Winfried Witjes, beter bekend als de Oranje Generaal. Hij overleed afgelopen zondag op weg naar Schiphol om daar als Oranje Generaal sporters uit te zwaaien die Nederland vertegenwoordigen op de Olympische Spelen in Rio. Witjes is 58 jaar geworden.

Voordat de deuren van de St.Werenfriduskerk in Elst opengaan, staan mensen al te wachten om afscheid te nemen.

'Gezellige man'
Marcel Bruins uit Duisburg is een van hen. Hij leerde Winfried Witjes vier jaar geleden kennen. Sindsdien troffen ze elkaar bij elke wedstrijd van het Nederlands Elftal. „Winfried was een zeer gezellige man, steeds vriendelijk. Zulke mensen tref je zelden”, zegt de Duitser die oranjes bekendste fan zal missen.

Van Persie
In de kerk worden voor de viering op een groot scherm beelden van Winfried Witjes getoond. Daaronder het moment waarop Robin van Persie de aanvoerdersband aan de Elstenaar geeft. Tijdens de viering wordt benadrukt dat dit voor Winfried een van de hoogtepunten uit zijn leven was. Tientallen entreebewijzen van wedstrijden in binnen- en buitenland worden getoond evenals talloze krantenknipsels waarop hij altijd in zijn oranje kostuum is afgebeeld.

Tijdens de viering klinkt het Wilhelmus en het oranjelied van André Hazes. Voetbalfans zijn herkenbaar aan hun oranje tenues. „Nu hebben we geen markante Oranjefan meer”, zegt een van treffend.

Betuwe