Volledig scherm
Muziek en dans op Overbetuwse basisscholen. © Pim Mul

Vragen over Lingewaards cultuurmenu op scholen Overbetuwe

ELST - Cultuur op school is fijn, vindt de PvdA in Overbetuwe. Maar waarom in zee gaan met een aanbieder uit Lingewaard en niet uit Overbetuwe? De gemeenteraadsfractie wil uitleg van het college en krijgt dat ook: ‘We hebben verschillende offertes opgevraagd en beoordeeld op kwaliteit en prijs en daarbij kwam de gekozen offerte van betrokkene als beste uit de bus’.

De aanbieder waar de PvdA Overbetuwe op doelt is de Open Academie uit Bemmel. Deze stichting biedt sinds het schooljaar 2016-2017 cultuuronderwijs aan op basisscholen in Overbetuwe en ontvangt daarvoor circa 5.400 euro. Volgens het college is het Lingewaardse cultuuraanbod een prima aanvulling op het voorstellingenaanbod dat Theater De KiK uit Elst al geruime tijd levert.  

Expertise

Overbetuwe vindt het belangrijk dat kinderen al vroeg kennismaken met bijvoorbeeld toneel, cabaret en muziek. ‘Er is bij de scholen ook behoefte aan andere disciplines’, legt het college van burgemeester en wethouders uit. Het zogenoemde Cultuurmenu, waaruit gekozen kan worden, bevat toneel, muziek, dans, beeldende kunst, film, literatuur en erfgoed. 

Wat Overbetuwe PvdA ook jammer vindt is dat het college heeft gekozen voor een Lingewaardse kwartiermaker (coördinator) voor het cultuuraanbod op de Overbetuwse scholen. Het gaat om Thomas van der Ham, de directeur van de Open Academie van Bemmel. Het college is echter blij met Van der Ham. ‘Met name de expertise die in Lingewaard is opgedaan door deze en de voormalige directeur, sluit aan bij de ambitie in Overbetuwe’, antwoordt het college aan PvdA Overbetuwe.

28 miljoen

De PvdA wil dat er ook geld komt voor cultuur op het voortgezet onderwijs in Overbetuwe en diende daarom afgelopen zomer een voorstel in. BBO, CU, D66, PvdA, GroenLinks en CDA dienden tegelijkertijd een voorstel in voor meer muziek in de klas. Beide werden aangenomen; het college moet daar nu mee aan de slag.

Overbetuwe hoeft het cultuuraanbod niet alleen te betalen. Het rijk betaalt mee. In maart 2018 maakte minister van Engelshoven bekend dat er 28 miljoen euro extra naar kunstonderwijs gaat. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe