Volledig scherm
© Thinkstock

'Vrouw' uit Elst slaat toe op datingsites

BREDA/ELST - Een 25-jarige man uit Elst blijft in ieder geval tot 25 augustus in voorarrest voor het maandenlang afpersen van datingsitebezoekers. Dat heeft de rechtbank in Breda beslist tijdens een tussentijdse zitting.

Ze oogt als een verleidelijke vrouw op datingsites. Als mannen met haar aan het chatten raken, vraagt ze om erotische foto's. En vervolgens perst ze haar slachtoffers af. Maandenlang.

‘Ze’ blijkt een wat slungelige jongeman in jeans-met- scheuren uit Elst. Twee jaar lang, in 2013 en 2014, deed hij zich op internet voor als vrouw om zijn prooien op liefdespad te beliegen en bedriegen. Vermoedelijk werden ook vrouwen de dupe, maar dan van verleider ‘Diego’.

Gokverslaving
Tijdens een tussentijdse zitting in Breda kwamen de eerste onverkwikkelijke feiten bovendrijven. De 25-jarige verdachte ging vrijwel steeds op dezelfde wijze te werk. Als zijn slachtoffers niet snel met geld over de brug zouden komen - via onder meer paysafe - dreigde hij hun pikante foto’s op Facebook te plaatsen. Hij zegt niet meer te weten hoeveel mensen hij op deze wijze heeft gechanteerd. En om hoeveel geld het ging, want het is er compleet doorheen gedraaid. Alles ging op aan zijn gokverslaving.

De officier van justitie spreekt over mogelijk achttien gedupeerden. Zeventien gevallen van chantage en één doodsbedreiging. Vooralsnog staan op de tenlastelegging vijf zaken. Maar het onderzoek is nog in volle gang. Probleem is dat veel slachtoffers geen aangifte durven te doen. De verdachte ziet nu ook wel in hoeveel angst en leed hij heeft aangericht.

Openheid
Hij zegt spijt te hebben en wil voor zijn verslaving worden behandeld. Maar tot op heden heeft hij geen openheid van zaken gegeven over de omvang van de chantage. En dat neemt de rechtbank hem kwalijk. Bovendien is ze er niet van overtuigd dat-ie niet meer in de fout gaat. Dus blijft hij in de cel tot aan de volgende zitting, op 25 augustus.

Betuwe