VVD in Overbetuwe wil centrale vuurwerkshows en vuurwerkvrije zones

ELST - Door het aanwijzen van vuurwerkvrije zones en het mogelijk maken van centrale vuurwerkshows moet de jaarwisseling veilig en zonder al te veel overlast verlopen in de Overbetuwe. Dat vindt de fractie van de VVD. 

Ze komt in de raadsvergadering van februari met een motie waarin het college van burgemeester en wethouders wordt opgedragen om uiterlijk op 1 juni onafhankelijk van landelijk beleid met een voorstel te komen. 

Dat moet de vuurwerkoverlast en het gevoel van onveiligheid door vuurwerk in de gemeente beperken. Volgens VVD-raadslid José Rouwenhorst moet er iets gebeuren.

,,De VVD is niet een partij die van het verbieden is. Toch hebben we besloten als fractie een standpunt in te nemen omdat hulpdiensten dringend een beroep op de politiek doen hen te beschermen tegen het geweld rond de jaarwisseling."

‘Niet afschuiven’

Ze vindt het wel een dilemma. ,,Omdat enerzijds veel mensen het afsteken van vuurwerk leuk vinden. Maar aan de andere kant is er sprake van schade en menselijk leed. Daarom mogen wij dit onderwerp niet van ons afschuiven.’’

Haar fractie vindt het daarnaast wel belangrijk dat als je bepaalde besluiten neemt er ook moet worden gehandhaafd. ,,Ook daar moet het voorstel helderheid over geven. Stel er wordt vuurwerk afgestoken op plaatsen waar dat niet mag, dan moet daar tegen worden opgetreden."

‘Kijk naar Valburg’

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

De VVD wil dat de bevolking bij de discussie wordt betrokken. ,,Omdat daaruit ook goede ideeën ontstaan. Kijk naar de kern Valburg. Daar is een collectief feest geweest op het Molenhoekplein waarbij de organisatie vuurwerk heeft afgestoken. Er kwamen veel mensen uit Valburg en Homoet op af.

Het was gezellig en buiten deze locatie werd er veel minder vuurwerk afgestoken dan andere jaren. Dat heb ik gehoord van fractiegenoten die daar wonen. Wat ons betreft stimuleert het college meer van dit soort shows in kernen in de Overbetuwe.”

Ook moet het gemeentebestuur volgens de VVD vuurwerkvrije zones instellen. ,,Die zijn er nog niet. Je kunt daarbij denken aan zones rond zorgcentra, winkelgebieden, scholen en kerken.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe