Volledig scherm
Het wandelpad langs de zuidoever van de Rijkerswoerdse Plassen is weer open voor het publiek. © Rolf Hensel

Wandelpad Rijkerswoerdse Plassen weer open na asbestvondst

ELST/ARNHEM - Het wandelpad aan de zuidoever van de Rijkerswoerdse Plassen is weer open voor het publiek. Grondmonsters en visuele inspectie leverde geen nieuwe asbastvondsten op.

Het wandelpad langs de zuidoever van de Rijkerswoerdse Plassen werd dinsdag afgesloten, nadat recreanten en een verslaggever van deze krant daar een beperkte hoeveelheid asbest hadden aangetroffen. Het ging om Chrysotiel, wit asbest dat in golfplaten dakbedekking wordt gebruikt.

Na gezamenlijk overleg besloten Park Lingezegen, het Recreatieschap Uiterwaarde en de gemeente Overbetuwe het pad af te sluiten en onafhankelijk onderzoek te laten doen.

Dat is vrijdag afgerond en uit genomen grondmonsters en een visuele inspectie bleek dat er geen asbest op het wandelpad meer ligt. Het wandelpad is gisteren weer vrijgegeven voor het publiek.

Uitslag

Inspecteurs deden ook onderzoek op het naastgelegen terrein in park Lingezegen waar momenteel wordt gewerkt aan de inrichting van het waterrijk, een nat natuurgebied. Daar werden wel verdachte materialen gevonden die mogelijk asbest bevatten. Deze monsters moeten nog worden onderzocht, de uitslag wordt komende week verwacht. Het terrein is vanwege de aanleg momenteel in gebruik als werkterrein en is om veiligheidsredenen al verboden en mek hekken afgesloten gebied. Daarom hoeven er geen aanvullende maatregelen te worden genomen.

Mocht het onderzoek komende week uitwijzen dat er ook daar om asbest gaat, dan is dat ook meteen de meest voor de hand liggende verklaring voor de asbestvondsten op het wandelpad langs de zuidoever. Het pad dat is gemaakt van steenslag ligt er al jaren en er werd nog nooit eerder asbest aangetroffen.

Mocht volgende blijken dat er op het waterrijkterrein inderdaad asbest ligt, dan moeten alle betrokken partijen opnieuw om de tafel om te bepalen welke maatregelen er genomen moeten worden. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe