Foto ter illustratie: Bij het agrarisch bedrijf van de fam. Van Sterkenburg uit Beusichem is men druk met het plukken van de Elstar.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie: Bij het agrarisch bedrijf van de fam. Van Sterkenburg uit Beusichem is men druk met het plukken van de Elstar. © William Hoogteyling

Wat is de ziel van de Betuwe? ‘Vroeger het gebied van bloesems, nu van Vinexwijken’

Wat is de identiteit van de Betuwe? Die vraagt doemt op nu het gebied in razend tempo van uiterlijk verandert. Met een sterke verstedelijking aan de oostkant, tussen Arnhem en Nijmegen, en een snel moderniserende land- en tuinbouw aan de westzijde. ,,Vroeger dacht ik aan appelbomen, nu aan Vinexwijken.”

7 reacties

 • Theo Cools

  4 maanden geleden
  Kijk op de kaart van Europa. Nederland is zo groot als een postzegel. Als men de bevolking nog met enkele miljoenen wil laten groeien gaat het een heel lelijk landje worden. Vinex wijken, grote dozen voor distributie centra, windmolens, enorme zonnen panelen velden etc. En een bevolking die steeds meer op elkaars lip zit wat eerder tot conflicten zal lijden. Somber vooruitzicht!
 • Jeannet van der Deijl

  4 maanden geleden
  Bijna met het schaamrood op de kaken moet ik toegeven 'import' te zijn. Vanwege het werk van mijn man vanuit Den Haag naar Tiel gekomen. Voor mij, als Friezin, een verademing: de ruimte, de horizon, verdraagzaamheid, vriendelijkheid. Het is voor mij een bestaansvoorwaarde. Import heb je overal. Het gaat erom hoe de import en de mensen in de streek ermee omgaan. Ik wil dat import-titeltje graag kwijt.
 • Andre Eggerding

  4 maanden geleden
  @Piet Jansen .Je moet niet de hele politiek over een kam scheren. Er zijn een aantal partijen die de grenzen willen sluiten voor de ongecontroleerde instroom van buiten Europa.
 • piet janssen

  5 maanden geleden
  Wanneer is het vol? Volgens de politiek kunnen er nog 17 miljoen bij!
 • Jan den Tien

  5 maanden geleden
  Vinex is van ruim de vorige eeuw. Wij in de Betuwe willen hier ook graag blijven wonen, ook onze kinderen en de ouderen. Ook het bestaansrecht van winkels is gebaat bij meer woningen. Aangezien we helaas geen kleinschalige uitbreidingen kunnen realiseren gaat het harder dan strikt noodzakelijk is en er dus mensen van buiten instromen.

Betuwe