‘We besloten meteen met z’n allen de schouders eronder te zetten’

Het virus en ikRicardo de Beer (30), chefkok en bedrijfsleider van brasserie De Altena in Oosterhout. Sinds de horecasluiting bezorgt het restaurant maaltijden via Thuisbezorgd.

Ricardo de Beer (30), chefkok en bedrijfsleider van brasserie De Altena in Oosterhout.
Volledig scherm
Ricardo de Beer (30), chefkok en bedrijfsleider van brasserie De Altena in Oosterhout. © Eigen foto

,,De brasserie zat bijna vol toen even na half zes het nieuws van de horecasluiting kwam. Binnen een half uur moest de zaak leeg zijn. Merkwaardig, had ons die zondag nog laten draaien. Of juist een dag eerder dit besluit aangekondigd.” 

Slecht geregeld. Nu moesten we onze gasten tijdens of vlak voor het eten vragen te vertrekken. Een heel aparte ervaring. Maar we besloten meteen met z’n allen de schouders eronder te zetten.

We hebben die avond de gasten aangeboden het gewenste menu voor ze te bereiden en thuis te brengen. Dat viel in de smaak. We gingen op Thuisbezorgd. Je bent niet voor niks ondernemer, dus probeer ik in kansen en uitdagingen te denken. Het resultaat verrast me positief.

Spareribs

Spareribs lopen het best. Niet gek, in de brasserie komen regelmatig gasten speciaal daarvoor terug. Afgelopen zaterdag zijn we 30 keer met eten uitgereden. Gemiddeld bestellen mensen voor 3 personen, dus hebben we toch 90 gasten gehad: alleen dan in hun eigen huis. 

Veel van wat op onze reguliere kaart staat, kan nu via Thuisbezorgd worden besteld. Veel, maar niet alles. Ik wil de kwaliteit kunnen garanderen en bij bijvoorbeeld een varkenshaasje lukt dat niet. Het vlees moet mooi rosé en sappig zijn, je hebt risico op doorgaren. En het is wel de bedoeling dat mensen die nu eten bestellen, straks gezellig in onze zaak zitten.

Quote

Maaltijden bezorgen is echt iets anders dan het runnen van een restaurant

Ricardo de Beer, Brasserie De Altena in Oosterhout

Maaltijden bezorgen is echt iets anders dan het runnen van een restaurant. Maar je blijft in ieder geval bezig. Wat omzet betreft denk ik dat we nu op ongeveer 40 procent zitten. Fijn, zo komt er nog iets binnen. 

Verbroedering

De regelingen van het kabinet klinken mooi, maar ik heb nog geen euro op mijn rekening gezien. Investeringen die kunnen wachten, zoals de geplande nieuwe tafelbladen, stellen we even uit.

Het personeel, zo’n 20 man, is geweldig. Veel van hen studeren en hebben een parttimebaan. Voor hen is het heel vervelend. Ik heb een mail gestuurd aan iedereen: wie zich verveelt, mag komen helpen. 

De reacties waren fantastisch. Inmiddels is de brasserie flink opgeknapt, er is verbouwd en geschilderd. Een fijne club mensen. Hoe vervelend deze situatie ook is, het verbroedert wel.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe