Foto: VidiPhoto
Volledig scherm
Foto: VidiPhoto © VidiPhoto

‘Winterse’ modder als bestrijdingsmiddel

DODEWAARD – Het ziet er uit als een ernstig chemische bespuiting, maar niets is minder waar. Fruitteler Thomas de Vree uit Dodewaard voorziet zijn perenbomen deze week van een laag witte klei en verandert zo zijn boomgaard in een winterlandschap. 

Het modderspuiten is bedoeld om te voorkomen dat de perenbladvlo eitjes legt. Zelfs de larven van het insect worden vernietigd, terwijl de natuurlijke vijanden als oorwormen en roofwantsen gespaard blijven. Het is de meest biologische, maar ook een zeer effectieve, manier van het voorkomen schade aan bomen en (later) vruchten. Sommige fruittelers spuiten zelfs de modder bij hoge temperaturen om zo zonnebrand tegen te gaan. 

Omdat het spuiten met klei relatief goedkoop is, wordt het in de fruitsector steeds meer en vaker toegepast. Nadeel is dat het na iedere regenbui opnieuw aangebracht moet worden. De Vree teelt planetproof. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit net zo duurzaam is als biologisch. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe