Volledig scherm
Van origine Molukse inwoners van Overbetuwe verlaten zwaar teleurgesteld het Westeraam in Elst, waar de gemeenteraad dinsdagavond een steunmotie voor de Molukken afwees. © Lex Halsema

Woedeuitbarsting na wegstemmen steunmotie voor aardbevingslachtoffers Molukken

ELST - Een enorme woede-uitbarsting van Molukse Nederlanders legde dinsdagavond de raadsvergadering van Overbetuwe voor ruim een half uur plat.  Dat gebeurde nadat een raadsmeerderheid een motie om 10.000 euro aan aardbevingsslachtoffers op de Molukken beschikbaar te stellen afwees.

In veel Nederlandse gemeenten met een Molukse gemeenschap stelde de gemeente geld beschikbaar voor hulp aan aardbeving-slachtoffers op de Molukken. In Overbetuwe haalde het verzoek van D66 om dat ook namens Overbetuwe te doen het niet. Alleen BOB en PvdA en een paar individuele leden van andere partijen steunden het verzoek, dat met 18 tegen 11 stemmen werd weggestemd.

Geen gemeenschapsgeld

Dat deed een tiental Molukse inwoners in grote woede ontsteken. Ze waren naar het Westeraam gekomen in de veronderstelling dat de raad net als elders unaniem zou instemmen. Maar dat gebeurde niet.

Verschillende partijen meenden niet over gemeenschapsgeld te willen beslissen voor een goed doel. Wel kwam het CDA met een voorstel om in een later stadium met een nieuw voorstel te komen waar de raad wel unaniem achter zou kunnen staan. Dat moest ook geld voor de Molukken opleveren, maar zonder dat de gemeente daar gemeenschapsgeld voor uittrekt.

Tranen

Het voorstel kwam toch in stemming, met de woede-uitbarsting tot gevolg. ,,Jullie moeten je schamen, onze ouders zijn voor jullie vlag gesneuveld en nu laten jullie ons in de steek. Jullie zijn rijk geworden van 350 jaar onderdrukking en laten ons nu gewoon vallen.

De woede-uitbarsting deed verschillende raadsleden in tranen uitbarsten, vooral bij de voorstemmers die zich duidelijk schaamden voor het afwijzen van de motie. Na een emotioneel half uur, waarbij alleen veel werd geschreeuwd om de teleurstelling te tonen, keerde de rust weer terug. 

Betuwe