Volledig scherm
De recreatieplas in de zandafgraving in de Plas van Van Wijck. Het deel linksachter is inmiddels afgegraven en onderdeel van de plas geworden. © Streetview

Zandwinning bij Plas van Van Wijck zit recreant minder dwars

HETEREN - De zandzuiger in de Plas van Van Wijck verhuist naar de westelijke rand van het zandwingebied. Het IJzendoornse grondstoffenbedrijf Dekker Groep, dat de werkzaamheden in de uiterwaarden bij Heteren uitvoert, wil de overlast voor recreanten op die manier beperken.

De Plas van Van Wijck is sinds 2017, toen er met de werkzaamheden werd begonnen, al meer dan in omvang verdubbeld. In het oude deel van de plas drijft een grote zand-sorteerfabriek, waar schepen met zand worden geladen. 

Koudere maanden

Die fabriek krijgt aanvoer van een zandzuiger, die tot op een diepte van dertig meter zand opzuigt en zo al werkend het nieuwe deel van de plas laat ontstaan. De oude toegangsweg naar steenfabriek Wienenberger is inmiddels verdwenen en westelijk van die voormalige weg ligt nu het nieuwe deel van de plas.

De fabriek en zuiger lagen in de koudere maanden in het oostelijke deel van de plas, vlak bij het recreatiestrand. Nu dat door het mooie weer weer druk wordt bezocht en er ook mensen in de plas zwemmen, verhuist de zuiger naar het westelijke deel van de plas.

De fabriek blijft wel op zijn plaats, maar is inmiddels met een hoge zandbult van het recreatieve deel van de plas gescheiden. Recreatie en werk moeten op die manier uit elkaars vaarwater blijven.

Ergernis over rommel

Ergernis is er ondertussen wel over de rommel die recreanten op het strand achter laten. Vrijwilligers maken daar geregeld schoon.

Op de toegangshekken hangen inmiddels posters van de ‘schoonmakers’ met het verzoek de verpakkingen van meegebrachte eet- en drinkwaren weer netjes mee naar huis te nemen.     

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe